Հողային հարցի քննարկումը Կ. Պոլսի «Ազատամարտ» և «Ժամանակ» թերթերում (1909-1911 թթ.) - Հովսեփյան, Մարիամ (ՀՀ ԳԱԱ)
«Ազատամարտ» և «Ժամանակ» օրաթերթերի հրապարակումները հողային հարցի վերաբերյալ օբյեկտիվ ու անաչառ էին։ Հոդվածներում առկա փաստերը ստիպում էին կառավարությանը դատական գործեր հարուցել։ Ներկայացնում էին հողային հարցի վերաբերյալ հայ և թուրք հասարակական շրջանակների տեսակետները: Ըստ հայերի՝ տարբեր մեթոդներով իրենցից խլվել էին հողատարածքներ, և անհրաժեշտ էր հատուկ հայերի համար գտնել լուծումներ։ Թուրքական կողմը պաշտպանում էր հայերի հողերը սեփականացրած քուրդ և թուրք բեկերի իրավունքները։ Իշխանությունների կարծիքով՝ հողային հարց ունեին նաև քուրդ և թուրք գյուղացիները. պետությունը պետք է բոլորի համար մեկ լուծում գտներ։ Публикации газет «Азатамарт» и «Жаманак» по земельному вопросу были объективными и беспристрастными. Опубликованные в них факты вынудили правительство возбудить судебные дела. Материалы этих газет представляли взгляды армянских и турецких общественных кругов по земельному вопросу. Армяне считали, что власти Турции прибегали к разным методам присвоения земель армян, и в этой связи указывали на необходимость поиска путей решения данного вопроса. Турецкая сторона защищала права курдских и турецких беев, владевших землями армян. По мнению властей, земельный вопрос был актуален также для курдских и турецких крестьян, посему государство должно было найти решение для всех. The publications of the "Azatamart" and "Zhamanak" dailies on the land issue were objective and impartial. The facts presented in their articles prompted the government to initiate court cases. These periodicals conveyed the perspectives of both Armenian and Turkish public circles on the land issue. Armenians believed that lands were taken from them by various methods and that specific solutions were needed for them. In contrast, the Turkish side defended the rights of the Kurdish and Turkish beys who owned Armenian lands. According to the authorities, Kurdish and Turkish peasants also faced land issues, and the state should find single solution for all parties involved.
Keywords: Քաղաքականություն; Հայ պարբերական մամուլ