Հասարակական-քաղաքական համազգային հիմնախնդիրների արտացոլումը «Հորիզոն» պարբերականի էջերում - Կարապետյան, Արմեն (ՀՀ ԳԱԱ)
Հայ ազգային հասարակական-քաղաքական կյանքը լավագույնս արտացոլված է արևելահայ հայտնի պարբերականներից մեկի՝ «Հորիզոնի» էջերում: XIX-XX դդ. հայ իրականությունը՝ իր տխուր, անհեռանկար ու տագնապալից դրսևորումներով երևակեց այս լրագիրը ողջ խորությամբ ու ելևէջներով: Թերթի խմբագրակազմն իրատեսական (ո՛չ ռոմանտիկ կամ երևակայական) վերաբերմունք ցուցաբերեց հայությանը սպառնացող ներքին ու արտաքին մարտահրավերների հանդեպ: Թերթը իր ուշադրության առանցքում էր պահում և՛ արևելահայությանը, և՛ արևմտահայությանը հուզող կենսականորեն կարևոր մտահոգությունները, հարցերն ու խնդիրները: Армянская национальная и общественно-политическая жизнь нашла отражение на страницах одного из известных восточноармянских периодических изданий «Горизонт». Редакция газеты объективно оценивала внутренние и внешние вызовы, угрожающие Армении. В центре внимания газеты находились насущные проблемы восточных и западных армян. Своими актуальными публикациями газета способствовала развитию общественно-культурной жизни и пробуждению национального духа и самосознания. The breathing of the Armenian national social and political life is best reflected on the pages of "Horizon", one of the famous East Armenian periodicals, where the sad, vague, hopeless and alarming reality of Armenia was vividly imagined with depth. The editorial staff of the newspaper showed a realistic, non-romantic or imaginary attitude towards the internal and external challenges threatening Armenia. The newspaper focused on the vital concerns, questions and doubts of Eastern and Western Armenians. Never deviating from the demand and principles of truth, "Horizon" tried to breathe new life into the spiritual, moral, theoretical and cultural process of national life.
Keywords: Քաղաքականություն; Հայ պարբերական մամուլ