Աջակցություն սիրիահայ հայրենադարձների ուսումնակրթական խնդիրներին (2012-2018 թթ.) - Ավագյան, Քնարիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Սիրիահայերի հոսքը Հայաստան առավել զգալի է դարձել հատկապես 2012 թ. հուլիսից սկսած։ Նրանք ՀՀ սփյուռքի նախարարություն (այսուհետ՝ ՀՀ ՍՆ) են դիմել ուսումնակրթական տարբեր հարցերով՝ թղթաբանական, երեխաների և երիտասարդների տարբեր ուսումնական հաստատություններ (մանկապարտեզ, դպրոց, քոլեջ, նախապատրաստական, բուհ, մագիստրատուրա) ընդունվելու և կամ ուսումը շարունակելու, մասնագիտական պրակտիկա անցնելու, ուսման վարձը զեղչելու, փոխհատուցելու կամ չվճարելու և այլ հարցերով: Կառավարության արդյունավետ ծրագրերի շնորհիվ՝ սիրիահայ երեխաների ու երիտասարդների, հետևաբար նաև նրանց հարազատների համար հայրենիքում ստեղծվել են հնարավոր բոլոր բարենպաստ պայմանները՝ սահուն ինտեգրվելու հայաստանյան սոցիալ-մասնագիտական միջավայրին: Приток сирийских армян в Армению стал более ощутимым особенно с июля 2012 г. Сирийские армяне обращались в Министерство диаспоры РА по различным вопросам: оформление документов, поступление в различные детско-юношеские учебные заведения (детский сад, школа, колледж, ВУЗ, магистратура) или продолжение учебы, профессиональная стажировка, скидка в оплате или отказ от платы за обучение, компенсация либо невыплата и ряд других вопросов. Благодаря эффективным программам, реализуемым Правительством РА, были созданы все благоприятные условия для беспрепятственной интеграции сирийских армян в социально-профессиональную среду Армении. The influx of Syrian-Armenians into Armenia has become more significant especially since July, 2012. The Syrian-Armenians applied to the Ministry of Diaspora RA on various issues: forming applications, admission to various child and youth educational institutions (kindergarten, school, college, university, master’s degree) or continuation of studies, professional intern-ship, discount in payment or waiver of fees for education, compensation or non-payment and other issues. Thanks to the effective programs implemented by the RA Government, all possible fa-vorable conditions have been created for the smooth integration of Syrian-Armenian children and youth, and consequently their relatives, into the social and professional environment of Armenia.
Keywords: Պատմություն