Տնտեսության և ռազմարվեստի փոխկապակցվածությունը Առաջին համաշխարհային պատերազմի օրինակով - Սուջյան, Սերոբ; Ենիկոլոպովա, Նանա; Գասպարյան, Ռոզա (ՀՀ ԳԱԱ)
Ելնելով XXI դարում գիտության ու տեխնիկայի թռիչքային զարգացմամբ պայմանավորված նոր զինատեսակների, ռազմական տեխնիկայի նորագույն տեսակների առաջացումից, ինչպես նաև եղած զինատեսակների անընդհատ կատարելագործումից՝ կարելի է ասել, որ պատերազմի ընթացքն ու ելքն այսօր է՛լ ավելի մեծ կախվածություն ունեն պետության տնտեսական ռեսուրսներից, դրա ռազմատնտեսական ներուժից։ Այս ամենի վառ օրինակն է 2020 թ. Արցախյան պատերազմը, որտեղ նոր սերնդի ռազմական տեխնիկական միջոցների կիրառությունը էապես ազդեց պատերազմի և՛ ընթացքի, և՛ ելքի վրա։ Учитывая появление новых видов оружия, новейших видов военной техники, а также постоянное совершенствование существующих вооружений, связанное с бурным развитием науки и техники в XXI веке, можно сказать, что ход и исход войны на сегодняшний день стали более зависимы от экономических ресурсов государства, его военно-экономического потенциала. Яркий пример этому – Арцахская война 2020 года, где применение военно-технических средств нового поколения оказало существенное влияние как на ход, так и исход войны. Ключевые слова – Первая мировая война, экономический потенциал, военное искусство, материально-техничесская база, эшелонированная оборона, оперативное искусство, тактика. Based on the emergence of new weapons, the newest types of military equipment, as well as the continuous improvement of the existing weapons because of the rapid development of science and technology in the 21st century, it can be said that the course and out-come of the war today is even more dependent on the economic resources of the state, its military-economic potential. Artsakh war in 2020 is a vivid example of all this, where the use of new generation military technical means had a significant impact on both the course and the outcome of the war.
Keywords: Պատմություն