Հայաստանի տարածքի տեղագրական քարտեզագրման պատմությունը և տեղագրական քարտեզների ֆոնդի ստեղծման անհրաժեշտությունը - Դավթյան, Սմբատ (ՀՀ ԳԱԱ)
Սկսած XIX դարի 50-ական թթ. մինչև XX դարի 90-ական թթ. իրականացված տեղագրական աշխատանքների շնորհիվ ՀՀ ներկա տարածքը ծածկված է տարբեր մասշտաբների տեղագրական քարտեզներով։ Այդ տարիներին ստեղծված քարտեզները կարող են լույս սփռել պատմության և աշխարհագրության բազմաթիվ խնդրահարույց հարցերի պարզաբանման ժամանակ։ Միևնույն տարածքի վերաբերյալ տարբեր ժամանակներում հրատարակված քարտեզագրական տվյալները թույլ են տալիս իրականացնել մոնիթորինգային հետազոտություններ՝ պարզելու բնական և սոցիալական տարբեր երևույթների փոփոխությունները ժամանակի ընթացքում։ Սակայն մինչև օրս ներկայացված չէ ՀՀ տեղագրական քարտեզների ստեղծման պատմությունը, բացակայում են ամբողջական տվյալներ քարտեզների մասշտաբների, դրանց ընդգրկման և թերթերի քանակների մասին։ Առաջարկվում է ստեղծել ՀՀ տարածքը ծածկող տեղագրական քարտեզների ամբողջական ֆոնդ։ Начиная с 50-х годов XIX века и до 90-х годов XX века в результате проведения топографических работ нынешняя территория РА покрыта топографическими картами разных масштабов. Карты, созданные в те годы, могут пролить свет на прояснение многих проблемных вопросов истории и географии. Картографические данные, опубликованные в разное время об одной и той же территории, позволяют проводить мониторинговые исследования для выявления изменений различных природных и социальных явлений. Однако история создания топографических карт территории РА до настоящего времени не изучена, нет полных данных о масштабах этих карт, их покрытии и количестве листов. Предлагается создать полный фонд топографических карт, охватывающий территорию РА. Starting from the 50s of the 19th century to the 90s of the 20th century, as a result of topographic work, the current territory of the Republic of Armenia is covered with topographic maps of different scales. Maps created in those years can shed light on many problematic issues of history and geography. Cartographic data published at different times about the same territory makes it possible to conduct monitoring studies to identify changes in various natural and social phenomena. However, the history of the creation of topographic maps of the territory of the Republic of Armenia has not yet been studied; there is no complete data on the scale of these maps, their coverage and the number of sheets. It is proposed to create a complete fund of topographic maps covering the territory of the Republic of Armenia.
Keywords: Պատմություն; Քարտեզագրություն