Заменяя “классические” экономические показатели: Индекс Биг Мака - Хачатрян, Ани (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Индекс Биг Мака, опубликованный журналом The Economist, широко используется в обществе как неформальная оценка покупательной способности и стоимости национальных валют различных стран. Будучи “неклассическим” экономическим показателем, применимость Индекса Биг Мака обусловлена логикой использования стандартизированного продукта, лежащего в основе расчетов — Биг Мака от Макдональдса. Простота и универсальность этого подхода позволяют проводить глубокий экономический анализ, делая его доступным и практичным для понимания сложных экономических принципов. Индекс нашел применение в раз-личных академических областях, особенно при анализе различий в реальных заработках в разных странах. Например, экономист Принстонского университета Орли Ашенфельтер совместил Индекс Биг Мака с данными о заработной плате работников Макдональдса (известной как McWage) для создания индекса "Биг Маков за час" (BMPH). Этот показатель служит полезным ориентиром для оценки реальных заработных плат в различных регионах, вычисляя, сколько Биг Маков может позволить себе работник за один час работы. Подобный анализ не только выявляет различия в реальной заработной плате, но и позволяет оценить целесообразность и значимость повышения минимальной заработной платы. Հասարակության շրջանակներում լայն տարածում ունի «The Economist» ամսագրի կողմից հրապարակվող Բիգ Մակի ինդեքսը (Big Mac Index)` որպես տարբեր երկրների ազգային արժույթների արժեքի և գնողունակության համարժեքի ոչ ֆորմալ գնահատական։ Համարվելով «ոչ դասական» տնտեսական ցուցանիշ՝ Բիգ Մակի ինդեքսի լայն կիրառելիությունը պայմանավորված է հաշվարկների հիմքում ընկած ստանդարտացված ապրանքի՝ Մակդոնալդսի Բիգ Մակի օգտագործմամբ։ Այս մոտեցման պարզությունն ու համընդհանրությունը հնարավորություն են տալիս կատարելու խորքային տնտեսական վերլուծություններ և դրանք դարձնելու հասկանալի ու գործածական բարդ տնտեսական սկզբունքներն ընկալելու համար: Ինդեքսը կիրառվում է նաև տարբեր ակադեմիական հարթություններում, հատկապես՝ որոշ երկրներում իրական աշխատավարձերի տարբերությունները վերլուծելիս: Այսպես՝ Փրինսթոնի համալսարանի տնտեսագետ Օրլի Էշենֆելտերը, Բիգ Մակի ինդեքսը համադրելով Մակդոնալդսի աշխատակիցների աշխատավարձի (McWage) հետ, ԱՄՆ-ի տարբեր նահանգների համար հաշվարկել է «Բիգ Մակեր՝ ժամում» ինդեքսը (“Big Macs per Hour” index, BMPH): Այս ցուցանիշը յուրօրինակ ազդակ կարող է դառնալ տարբեր տարածաշրջաններում իրական աշխատավարձերը գնահատելիս՝ հաշվարկելով, թե քանի Բիգ Մակ կարող է ձեռք բերել աշխատողը մեկ ժամ աշխատելու արդյունքում։ Նմանատիպ վերլուծությունը ոչ միայն բացահայտում է իրական աշխատավարձերի տարբերությունները, այլև թույլ է տալիս գնահատել նվազագույն աշխատավարձի աճի նպատակահարմարությունն ու կարևորությունը։ The Big Mac Index, published by The Economist journal, is widely used in public as an informal indicator of the value of national currencies and Purchasing Power Parity across different countries. Considered a "non-classical" economic indicator, the widespread applicability of the Big Mac Index is due to the use of a standardized product - the McDonald's Big Mac. The simplicity and universal nature of this approach allow for insightful economic analysis, making it accessible and practical for understanding complex economic principles. The index has found application in various academic fields, particularly in examining disparities in real wages across different nations. For instance, Princeton University economist Orley Ashenfelter, combined the Big Mac Index with data on McDonald's employee wages (termed McWage) to create the "Big Macs per Hour" (BMPH) index. This metric provides a useful gauge of real wages in different regions by calculating how many Big Macs an employee can afford per hour of work. Such analysis does not only highlight wage disparities, but also allows to evaluate the feasibility and significance of minimum wage increase.
Keywords: Экономика