О перспективах армяно-турецких отношений - Овян, Ваграм (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Несмотря на активизацию в последнее время армяно-турецких контактов на высоком уровне, в обозримом будущем нормализация отношений между двумя странами не прогнозируется. Причина – традиционная политика Анкары обусловливать армяно-турецкие отношения с армяно-азербайджанскими отношениями. Даже после 44-дневней войны 2020 г., а также целостного захвата Арцаха в сентябре 2023 г. Анкара не поменяла свою по- зицию, наоборот, еще больше укрепила её. Поскольку перспективы урегулирования армяно-азербайджанских отношений, в том числе заключения мирного договора, весьма туманны, что обусловлено бесконечными требованиями и предусловиями Баку, то столько же неопределенны и перспективы урегулирования армяно-турецких отношений. Չնայած վերջին շրջանում աշխուժացած հայ-թուրքական բարձր մակարդակի շփումներին` տեսանելի ապագայում երկու երկրների միջև հարաբերությունների բնականոնացում չի կանխատեսվում։ Պատճառը հայ-թուրքական հարաբերությունները հայ-ադրբեջանական հարաբերություններով պայմանավորելու՝ Անկարայի ավանդական քաղաքականությունն է։ Նույնիսկ 2020 թ. 44-օրյա պատերազմից, ինչպես նաև 2023 թ. սեպտեմբերին Արցախի ամբողջական գրավումից հետո Անկարան չի փոխել իր դիրքորոշումը։ Հակառակը, ավելի է ամրապնդել դա։ Եվ քանի որ հայ-ադրբեջանական հարաբերությունների կարգավորման, այդ շրջանակներում՝ խաղաղության պայմանագրի կնքման հեռանկարները չափազանց մշուշոտ են, ինչը պայմանավորված է Բաքվի անվերջանալի պահանջներով ու նախապայմաններով, նույնքան անորոշ են նաև հայ-թուրքական հարաբերությունների կարգավորման հեռանկարները։ Despite the recent activation of high-level Armenian-Turkish communications, the normalization of relations between two countries is unlikely in the foreseeable future. The cause is the traditional policy of Ankara to link Armenian-Turkish relations to Armenian-Azerbaijani relations. Even after 44-day war in 2020, as well as the full occupation of Artsakh in September 2023 Ankara has not changed its position. On the contrary, it has reinforced this position. Given the uncertain prospects for resolving Armenian-Azerbaijani relations—particularly the conclusion of a peace treaty, which remains hindered by Baku's ongoing demands and preconditions—the outlook for Armenian-Turkish relations remains equally uncertain.
Keywords: Безопасность