Страсть к «смертоносным игрушкам» неудержима...Незаконный оборот огнестрельного оружия - Пахлян, Анна (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Незаконный оборот огнестрельного оружия часто оценивается как один из наиболее прибыльных видов незаконной торговли в мире. Мировые объёмы изъятого оружия раскрывают масштабы проблемы нелегального оборота оружия и его влияние на безопасность и стабильность регионов. Анализ данных показывает, что наибольшее количество огнестрельного оружия, боеприпасов к нему, деталей и компонентов было изъято в Америке, тогда как объемы изъятых предметов вооружения в Азии, Европе, Океании и Африке значительно скромнее. Однако следует учитывать, что реальные масштабы незаконного оборота огнестрельного оружия намного велики, поскольку в силу высокой засекреченности таких поставок, правоохранительным органам во всем мире удается изъять лишь часть нелегального опужия. Հրազենի ապօրինի առևտուրը հաճախ դասվում է աշխարհում ապօրինի առևտրի ամենաեկամտաբեր դրսևորումների շարքին: Առգրավված զենքի համաշխարհային ծավալը բացահայտում է դրա անօրինական շրջանառության խնդրի մեծությունը և ազդեցությունը տարածաշրջանների անվտանգության ու կայունության վրա։ Տվյալների վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ ամենամեծ թվով հրազեն, հարակից զինամթերք, մասեր և բաղադրիչներ առգրավվել են Ամերիկայում, մինչդեռ Ասիայում, Եվրոպայում, Օվկիանիայում և Աֆրիկայում առգրավված զենքի ծավալը շատ ավելի համեստ է։ Այնուամենայնիվ, պետք է նկատի ունենալ, որ հրազենի ապօրինի շրջանառության իրական ծավալը շատ ավելի մեծ է, քանի որ նման մատակարարումների բարձր գաղտնիության պատճառով ամբողջ աշխարհում իրավապահ մարմինները կարողանում են առգրավել ապօրինի զենքի միայն մի մասը։ Illicit trafficking in firearms is often estimated as one of the most profitable types of illegal trade in the world. The volumes of weapons seized worldwide reveal the scale of the problem of illegal arms trafficking and its impact on regional security and stability. The analysis of the data shows that the largest number of firearms, related ammunition, parts and components were seized in the Americas, while in Asia, Europe, Oceania and Africa the volumes of seized weapons were much more modest. However, it should be taken into account that the real scale of illegal trafficking in firearms is much greater, since due to the high secrecy of such deliveries, law enforcement agencies around the world manage to confiscate only a part of the illegal weapons.
Keywords: Безопасность