Восточный вектор энергетической политики России - Варданян, Татевик (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում դիտարկվում է Ռուսաստանի էներգետիկ քաղաքականության արևելյան ուղղությունը՝ որպես էներգետիկ ռեսուրսների արտահանման դիվերսիֆիկացման և Եվրոպայից կախվածությունը նվազեցնելու ռազմավարական գործիք՝ աշխարհաքաղաքական լարվածության և պատժամիջոցների խորապատկերում: Վերջին տարիներին Ռուսաստանի էներգետիկ քաղաքականության «հայացքը» հիմնականում ուղղված է դեպի Ասիա-խաղաղօվկիանոսյան տարածաշրջան, հատկապես դեպի Չինաստան և Հնդկաստան՝ ընդգծելով այդ տարածաշրջանի աճող դերը՝ որպես Ռուսաստանի էներգետիկ համագործակցության կարևոր գործընկեր: Այս համատեքստում մեծ կարևորություն են ստանում Ասիա-խաղաղօվկիանոսյան տարածաշրջանի երկրների հետ իրականացվող ենթակառուցվածքային խոշոր նախագծերը, որոնք նպաստում են Ռուսաստանի տնտեսական դիրքի ամրապնդմանը Հեռավոր Արևելքում: The paper examines the Eastern vector of Russia's energy policy as a strategic tool for diversifying energy resource exports and reducing dependence on Europe amidst geopolitical tensions and sanctions. In recent years, the primary "focus" of Russia's energy policy has shifted toward the Asia-Pacific region, particularly China and India, highlighting the growing role of this region as a key partner in Russia's energy cooperation. In this context, large-scale infrastructure projects implemented with Asia-Pacific countries are gaining significant importance, contributing to strengthening Russia's economic positions in the countries of the Far East. В статье рассматривается восточный вектор энергетической политики России как стратегический инструмент для диверсификации экспорта энергетических ресурсов и снижения зависимости от Европы на фоне геополитической напряженности и санкций. В последние годы основной «взгляд» энергетической политики России направлен на Азиатско-Тихоокеанский регион, особенно на Китай и Индию, что подчеркивает растущую роль этого региона как важного партнера России в энергетическом сотрудничестве. В этом контексте особую значимость приобретают крупные инфраструктурные проекты, реализуемые с участием стран Азиатско-Тихоокеанского региона, которые способствуют укреплению экономических позиций России в странах Дальнего Востока.
Keywords: Геоэкономическая хроника