Мировая торговля: экономические или политические цели? - Буланикян, Ваге (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
В статье отражены современные тенденции мировой торговли. В частности, рассмотрены особенности внешнеторговой политики, реализуемой развитыми странами. Представлен сравнительный анализ последствий глобализации мировой экономики и проводимой в последнее время политики протекционизма со стороны стран, имеющих большое влияние на эту экономику. Можно констатировать, что глобальная экономика находится «в плену» торговых политик стран мира, и международные организации, такие как ООН, ВТО, Всемирный банк, Международный валютный фонд, призванные содействовать развитию этой многоуровневой глобальной системы хозяйствования, не способныв полной мере обеспечить реализации её потенциала. Հոդվածում արտացոլված են համաշխարհային առևտրի ժամանակակից միտումները։ Մասնավորապես՝ քննարկվել են զարգացած երկրների արտաքին առևտրային քաղաքականության առանձնահատկությունները։ Ներկայացվել է համաշխարհային տնտեսության գլոբալացման և այդ տնտեսության վրա մեծ ազդեցություն ունեցող երկրների կողմից վերջին ժամանակներում իրականացվող հովանավորչական քաղաքականության հետևանքների համեմատական վերլուծություն։ Կարելի է վկայել, որ համաշխարհային տնտեսությունը, կարծես թե, զարգացած երկրների առևտրային քաղաքականության «գերին» է, և միջազգային կազմակերպությունները, ինչպիսիք են ՄԱԿ-ը, ԱՀԿ-ն, Համաշխարհային բանկը, Արժույթի միջազգային հիմնադրամը, որոնք կոչված են նպաստելու բազմաստիճան համաշխարհային տնտեսության զարգացմանը, չեն կարողանում ամբողջությամբ ապահովել դրա իրականացման ներուժը։ The paper reflects modern trends in world trade, focusing particularly on the features of foreign trade policy implemented by developed countries. It presents a comparative analysis of the consequences of globalization of the world economy and a recent shift towards protectionist policies by influential nations. It can be stated that the global economy is captive to the trade policies of the countries of the world, and international organizations such as the UN, WTO, World Bank, International Monetary Fund, called upon to promote the development of this multi-level global economic system, are not able to fully realize its potential.
Keywords: Геоэкономическая хроника