Պարենային ապահովության «անապահով» պատկերը - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Աշխարհաքաղաքական զարգացումների ներկայիս փուլում համաշխարհային տնտեսության կարևրագույն մարտահրավերներից մեկը պարենային ապահովությունն է, որը մշտապես միջազգային տարբեր կառույցների ուսումնասիրության դիտակետում է։ Չնայած տնտեսական առաջընթացին՝ պարենային ապահովության հիմնահարցերը տարեցտարի խորանում են։ COVID-19 համավարակի հետևանքով պարենային ապահովության մակարդակի կտրուկ անկումից հետո աշխարհին դեռևս չի հաջողվել վերադառնալ մինչհամավարակային մակարդակին։ 2023 թ.-ին պարենային ապահովության վիճակն ավելի է վատթարացել ինչպես ողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանում։ Պատկերն ավելի մտահոգիչ է հատկապես ՀՀ գյուղական բնակավայրերում, որտեղ բնակչության պարենային կարիքների բավարարման հիմնահարցը բավական սրվել է։ Չորս տնային տնտեսություններից մեկը պարենային կարիքները հոգում է պարտքային միջոցների հաշվին, ինչը երկարաժամկետում խորացնում է պարենային անապահովությունը։ Պարենային ապահովության տեսանկյունից, առավել խոցելի են երեք և ավելի երեխա ունեցող, կնոջ գլխավորությամբ, հաշմանդամ ունեցող տնային տնտեսությունները։ Այս առումով, Հայաստանին դեռևս չի հաջողվել գտնել «փրկօղակ»՝ դուրս գալու պարենային անապահովության «ճահճից»։ В текущем этапе мировых геополитических изменений одним из ключевых вызовов глобальной экономики является продовольственная обеспеченность, которая неизменно находится в центре внимания различных международных организаций. Несмотря на экономический прогресс, проблемы продовольственной обеспеченности углубляются с каждым годом. После резкого ухудшения состояния продовольственной обеспеченности в результате пандемии COVID-19, мир еще не смог вернуться к уровню, предшествующему пандемии. В 2023 году состояние продовольственной обеспеченности ухудшилось как на глобальном уровне, так и в Армении. Эта проблема особенно остро стоит в сельских районах, где вопросы продовольственной обеспеченности стали наиболее актуальными. Каждое четвертое домохозяйство покрывает свои продовольственные нужды за счет долговых средств, что в долгосрочной перспективе углубляет продовольственную незащищенность. С точки зрения продовольственной безопасности, наиболее уязвимы домохозяйства с тремя и более детьми, возглавляемые женщинами, а также семьи с инвалидами. В этом контексте международным организациям до сих пор не удалось найти «спасательный круг» для выхода из «болота» продовольственной необеспеченности. In the current phase of geopolitical developments, one of the most significant challenges facing the global economy is food security, which has consistently been on the focus of investigation by various international organizations. Despite economic progress, issues surrounding food security have deepened year after year. Following a sharp decline in food security levels due to the COVID-19 pandemic, the world has yet to return to pre-pandemic levels. As of 2023, the state of food security has deteriorated both globally and in Armenia. This issue is particularly urgent in rural areas, where the challenges of meeting the food needs of the population have intensified. One in four households meets its food needs by relying on debt, which deepens food insecurity in the long term. From the perspective of food security, the most vulnerable are households with three or more children, those headed by women, and those with disabled members. In this context, international organizations have not yet found a "lifeline" to help to get out of "swamp" of food insecurity.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ