«Քրեածին» ՏՏ առաջընթաց. կիբեռհանցավորության գլոբալ միտումները - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Նոր տեխնոլոգիաները ծնում են նոր տեսակի հանցագործություններ՝ միաժամանակ ընդլայնելով ավանդական հանցավոր գործունեության հնարավորությունները: Ներկայումս լայնորեն տարածվող կիբեռհանցագործություններից շատերն ավանդական հանցատեսակների՝ թվային լուծումների կիրառմամբ կատարելագործված դրսևորումներ են, որ գոյություն են ունեցել նախքան «կիբեռ-» սկզբնարմատի ի հայտ գալը: Կիբեռհանցավորության մակարդակի և դրսևորումնմների վերաբերյալ վիճակագրությունը թեև կցկըտուր է և չափազանց սահմանափակ, այդուհանդերձ, հասանելի տվյալների վերլուծությունը վկայում է, որ ամբողջ աշխարհի կիբեռտիրույթում ապօրինությունների ծավալն աննախադեպ կերպով աճում է և շարունակաբար կատարելագործվում։ Новые технологии создают новые виды преступности, одновременно расширяя возможности для традиционной преступной деятельности. Многие из широко распространенных сегодня киберпреступлений представляют собой цифровые усовершенствования традиционных преступлений, существовавших еще задолго до того, как был придуман корень «кибер». Хотя статистика уровня и проявлений киберпреступности фрагментарна и весьма ограничена, анализ имеющихся данных показывает беспрецедентный рост объёмов и постоянное улучшение преступлений, совершаемых в киберпространстве во всем мире. New technologies are creating new types of crime while expanding opportunities for traditional criminal activity. Many of today's widespread cybercrimes are digital enhancements of traditional crimes and have existed long before the word "cyber" was even coined. Although statistics on the level and manifestations of cybercrime are fragmentary and limited, the analysis of available data shows an unprecedented growth in the volume and constant improvement of crimes committed in the cyber domain around the world.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ