Կենտրոնական բանկի թվային արժույթներ. վճարային համակարգերի փոխակերպվող ապագան - Հայրապետյան, Ալբերտ; Գուրուրյան, Գրետա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ինչպե՞ս կազդի Կենտրոնական բանկի թվային արժույթների (ԿԲԹԱ)-ի ներդրումը ֆինանսական կայունության և դրամավարկային քաղաքականության իրականացման վրա, ի՞նչ ռիսկեր դա կառաջացնի բանկային հատվածի համար, արդյո՞ք ԿԲԹԱ կիրառումն ապագայում կդառնա «դամոկլյան սուր» ավանդական վճարամիջոցների համար, թե՞ կլինի այլընտրանք կրիպտոարժույթներին. սրանք հարցեր են, որ վերջին շրջանում, ի թիվս այլ հարցերի, գրավել են տնտեսագետ-վերլուծաբանների ուշադրությունը։ ԿԲԹԱ-ն, լինելով երկրի կենտրոնական բանկի կողմից կարգավորվող արժույթի թվային ձև, էապես տարբերվում է արժույթի ավանդական տարատեսակներից՝ ներառելով ուշագրավ համադրություն. դա հանդես է գալիս որպես ֆիաթ արժույթի և թվային արժույթի յուրօրինակ համադրություն՝ ամրապնդե լով կենտրոնական բանկի դերը մերօրյա թվային աշխարհում: Գլոբալացման և թվայնացման այս ժամանակաշրջանում վճարային համակարգերի նորա- րարական լուծումների առաջացումը կենտրոնական բանկերի համար օրհասական է դարձնում վճարային համակարգերի և փողի արդիականացմանն ուղղված քայլերի իրականացումը: Հոդվածում փորձել ենք ներկայացնել ԿԲԹԱ ներդրման իրատեսականությունն ու կիրառման նպատակահարմարությունն աճող թվայնացման այս ժամանակաշրջանում՝ միաժամանակ անդրադառնալով արդեն իսկ ԿԲԹԱ օգտագործող երկրների փորձին, այլ հավասար պայմաններում՝ ՀՀ-ում դրա տեղայնացման հեռանկարին։ Как введение ЦВЦБ повлияет на финансовую стабильность и реализацию денежно-кредитной политики, какие риски это вызовет для банковского сектора, станет ли применение ЦВЦБ в будущем «дамокловым мечом» для традиционных средств оплаты, или будет ли альтернатива криптовалютам? Это вопросы, которые в последнее время среди других вопросов привлекли внимание экономистов-аналитиков. ЦВЦБ, являющаяся цифровой формой валюты, регулируемой центральным банком страны, существенно отличается от традиционных типов валюты, но включает в себя замечательную комбинацию: ЦВЦБ действует как уникальная комбинация бумажной валюты и цифровой валюты, укрепляя роль центрального банка в современном цифровом мире. В эпоху глобализации и цифровизации появление инновационных решений для платежных систем заставляет центральные банки предпринимать шаги по модернизации платежных систем и денег. В этой статье мы постарались представить реалистичность и целесообразность перспектив ЦВЦБ в эпоху растущей цифровизации. How will the introduction of Central Bank Digital Currencies (CBDCs) influence financial stability and the execution of monetary policy? What risks will arise for the banking sector? Will CBDCs become a 'sword of Damocles' for traditional payment methods, or will they serve as an alternative to cryptocurrencies? These are some of the questions that have recently captured the attention of economic analysts. As a digital form of currency regulated by a central bank, CBDCs differ substantially from traditional currencies. Yet, they present a remarkable hybrid — acting as a fusion of fiat and digital currencies, reinforcing the central bank's role in the evolving digital economy. In an era marked by globalization and digitization, the development of innovative payment systems necessitates central banks to modernize monetary and payment systems. This paper seeks to explore the practical and realistic implications of CBDCs in the context of growing digitalization.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ