Տնտեսական ակտիվության աճի և դանդաղման պատճառները 2024 թվականի հունվար-սեպտեմբերին - Թադևոսյան, Ռուզաննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում վերլուծվել է ՀՀ տնտեսության ակտիվության ցուցանիշը (ՏԱՑ) հունվար-սեպտեմբերին։ Ուսումնասիրությունն ընդգրկում է արդյունաբերության, առևտրի շրջանառության, շինարարության և ծառայությունների ոլորտների իրավիճակը։ Թեև նշված բոլոր ճյուղերն ընդհանուր առմամբ աճ են ապահովել, սակայն տնտեսության համար այնպիսի առանցքային ոլորտներ, ինչպիսիք են հանքարդյունաբերությունը, տեղեկատվական տեխնոլոգիաները, խմիչքների, հագուստի, քիմիական արտադրատեսակների արտադրությունը, անկում են ապրել՝ զսպելով ՏԱՑ-ի աճը։ Աճի և դանդաղման հիմքում, հիմնականում, արտաքին գործոններն են, սակայն որոշ ոլորտների, օրինակ՝ ՏՏ-ի անկման աստիճանը կարելի էր մեղմել՝ վարելով ավելի խելամիտ հարկային քաղաքականություն։ В статье анализируется показатель экономической активности (ЕАА) Армении за период с января по сентябрь 2024 года. Исследование охватывает состояние промышленности, торгового оборота, строительства и сферы услуг. Хотя все эти секторы в целом способствовали росту, ключевые области, такие как горнодобывающая промышленность, информационные технологии, производство напитков, а также химических изделий, испытали снижение, что сказалось на росте ЕАА. Как рост, так и его замедление в основном обусловлены внешними факторами, хотя степень падения в некоторых секторах, таких как ИТ, могла бы быть смягчена более разумной налоговой политикой. The paperanalyzes the economic activity indicator (EAI) of Armenia from January to September 2024. The study encompasses the state of the industry, trade turnover, construction, and service sectors. While all of these sectors have generally contributed to growth, key areas such as mining, information technology, beverage production, chemical products manufacturing, and clothes manufacturing have experienced declines, impacting the growth of the EAI. Both the growth and slowdown are primarily driven by external factors, although the degree of decline in some sectors, such as IT, could have been mitigated through a more prudent tax policy.
Keywords: Տնտեսության զարկերակ