Արցախի բնական, մշակութային և այլ զբոսաշրջային ռեսուրսներնու Ադրբեջանի կողմից Արցախի պատմամշակութային ժառանգության ոչնչացումը - Թովմասյան, Գայանե (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Արցախը պատմական Հայաստանի անբաժանելի մասն է՝ հայկական երկրորդ պետությունը, որը հարուստ է բնական, պատմամշակութային և այլ ռեսուրսներով, որոնք հսկայական զբոսաշրջային ներուժ ունեն։ 2020 թ. աշնանը բռնկված պատերազմից հետո, Արցախի տարածքների կորստի հետ մեկտեղ, զրկվեցինք նաև զբոսաշրջային մեծ հարստությունից ։ 2023 թ. սեպտեմբերին Արցախն ամբողջությամբ հայաթափվեց։ Հոդվածում ներկայացվում են Արցախի բնական, մշակութային, կրոնական ժառանգության որոշ տարրեր, ինչպես նաև Ադրբեջանի կողմից Արցախի պատմամշակութային ժառանգության ոչնչացման փաստեր, որոնց մասին պետք է բարձրաձայնվի տարբեր միջազգային հարթակներում՝ կանխելու Ադրբեջանի մշակութային ցեղասպանության քաղաքականությունը ։ Арцах – неотъемлемая часть исторической Армении, вторая армянская страна. Арцах богат природными, историческими, культурными и другими ресурсами, имеющими огромный туристический потенциал. После войны, разразившейся осенью 2020 года, вместе с потерей территорий Арцаха мы лишились и огромного туристического ресурса. В сентябре 2023 года Арцах был полностью обезлюден. В статье представлены некоторые элементы природного, культурного и религиозного наследия Арцаха. Также представлены факты уничтожения Азербайджаном историко-культурного наследия Арцаха, которые должны быть представлены и подняты на различных международных площадках в целях предотвращения проводимой Азербайджаном политики культурного геноцида. Artsakh is an integral part of historical Armenia, the second Armenian country. Artsakh is rich in natural, historical, cultural and other resources, which have a huge tourism potential. After the war that broke out in the fall of 2020, together with the loss of the territories of Artsakh, we were also deprived of a great touristic resources. In September 2023, Artsakh was completely depopulated. The article presents some elements of the natural, cultural and religious heritage of Artsakh. The facts of the destruction of the historical and cultural heritage of Artsakh by Azerbaijan are also presented, which should be presented and raised on various international platforms in order to prevent Azerbaijan's policy of cultural genocide.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ