«Հաջողություն մանող թելերը». հայացք դեպի զարգացած տեքստիլ արդյունաբերություն ունեցող երկրներ - Շահրիմանյան, Թերեզա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Զարգացած տեքստիլ արդյունաբերություն ունեցող երկրների համար այս ոլորտը զբաղվածության և արտահանման կարևոր աղբյուր է: Տեքստիլ արդյունաբերության կառավարման միջազգային փորձը վկայում է համագործակցության, ստանդարտների և կանոնակարգերի սահմանման, մրցակցության և նորարարության խթանման, ինչպես նաև համաշխարհային առևտրի կանոնների պահպանման մասին: Այժմ հնարավոր չէ զարգացնել տեքստիլ արդյունաբերությունը` շրջանցելով համաշխարհային միտումները: Հետևաբար, կայունության և բնապահպանության նկատմամբ հետաքրքրության աճով պայմանավորված, ոլորտի կառավարումը պետք է տանել այդ ուղղվածությամբ: ՀՀ-ում տեքստիլ արդյունաբերությունը զարգացնելու համար ոլորտի կառավարման համակարգի տարր պետք է դառնա ֆինանսական և ինստիտուցիոնալ աջակցության տրամադրումը փոքր և միջին ձեռնարկություններին` ներդրումներ կատարելով համապատասխան ուղղությամբ կրթության և վերապատրաստման, տեխնոլոգիաների զարգացման մեջ։ Անհրաժեշտ է նաև կատարել մի շարք քայլեր՝ որակի միջազգային ստանդարտների որդեգրում, մասնակցություն տեքստիլի առևտուրը կարգավորող միջ- ազգային համաձայնագրերին, որոնք կարող են ազդեցություն ունենալ տվյալ արտադրանքի ներմուծման և արտահանման վրա: Для стран с развитой текстильной промышленностью текстильная промышленность является важным источником занятости и доходов от экспорта. Международный опыт управления текстильной промышленностью в этих странах предполагает сотрудничество, установление стандартов и правил, содействие конкуренции и инновациям, а также соблюдение правил глобальной торговли. Сейчас невозможно развивать текстильную отрасль, оставаясь в стороне от мировых тенденций. Следовательно, в связи с растущим интересом к устойчивому развитию и защите окружающей среды, управление сектором должно вестись в этом направлении. В целях развития текстильной промышленности РА предоставление финансовой и институциональной поддержки малым и средним предприятиям текстильной промышленности должно стать элементом системы управления отраслью, осуществлять инвестиции в образование и обучение работников текстильной промышленности, в развитии технологий также необходимо принятие международных стандартов качества, участие в международных соглашениях, регулирующих торговлю текстилем, что может оказать влияние на импорт и экспорт текстильной продукции. For countries with developed textile industries, this sector serves as an important source of employment and export earnings. The international experience of managing the textile industry in those countries involves cooperation, setting standards and regulations, promoting competition and innovation, and complying with global trade rules. Now it is impossible to develop the textile industry by staying isolated from global trends. Therefore, due to the growing interest in sustainability and environmental protection, the management of the sector should be led in that direction. In order to develop the RA textile industry, the provision of financial and institutional support to small and medium- sized enterprises of the textile industry should become an element of the management system of the sector making investments in education and training of the textile industry, in the development of technologies. Additionally, it is also necessary to adopt international quality standards, participate in international agreements regulating textile trade, which may have an impact on the import and export of textile products.
Keywords: Շուկաներ և մրցակցություն