Պատերազմ ու պատժամիջոցներ. ռուսաստանյան արժեթղթերի շուկայի արձագանքն իրավիճակին - Աղաբեկյան, Էդգար (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ռուս-ուկրաինական պատերազմի պատճառով ՌԴ տնտեսությունն ընդհանրապես և արժեթղթերի շուկան` մասնավորապես հայտնվել են արտակարգ իրավիճակում: Միջազգային փոխանցումների սահմանափակումները, արժեթղթերի շուկայի ենթակառուցվածքների` բորսայի, պահառուական համակարգերի վրա դրված պատժամիջոցներն անհնարին են դարձրել միջազգային դրամական հոսքերը, կապիտալի շարժը և արտասահմանյան գործարքները ։ Սակայն, չնայած ներքին ու արտաքին լարված պայմաններին, արժեթղթերի շուկան և տնտեսությունն ընդհանրապես սկսում են հարմարվել ստեղծված իրավիճակին: Միջազգային ապրանքահումքային, էներգետիկ ռեսուրսների շուկաներում գների բարձրացման շնորհիվ՝ ռուսաստանյան ընկերություններից շատերը բավական բարձր ցուցանիշներ են արձանագրում և շահութաբաժիններ վճարում: Հոդվածագիրը դիտարկել է ընդհանուր տնտեսական միջավայրի զարգացումները, դրանք պայմանավորող հիմնական գործոնները, ինչպես նաև արժեթղթերի շուկայի որոշակի հատվածների (պարտատոմսեր, բաժնետոմսեր, ածանցյալ գործիքներ և ռեպո գործարքներ) շարժընթացը։ Из-за экономических и политических последствий российско-украинской войны, а также введенных санкций, российская экономика в целом и фондовый рынок в частности находятся в чрезвычайной ситуации. Ограничения на международные переводы, санкции, налагаемые на инфраструктуру рынка ценных бумаг – биржи, депозитарные системы – делают невозможными международные денежные потоки, движение капитала и операции на внешних рынках. Однако, несмотря на напряженные внутренние и внешние условия, фондовый рынок, как и экономика в целом, начинает адаптироваться к ситуации. Благодаря росту цен на международных рынках сырья и энергоресурсовмногие российские компании фиксируют достаточно высокие показатели и выплачивают дивиденды. В статье автор рассмотрел развитие общей экономической ситуации, тенденции отдельных сегментов рынка ценных бумаг - облигаций, акций, деривативов и операций репо, а также основные факторы, определяющие их. Due to the economic and political consequences of the Russian-Ukrainian war, as well as the imposed sanctions, the Russian economy in general and the stock market in particular are in an emergency situation. Restrictions on international transfers, sanctions imposed on the securities market infrastructure — stock exchanges, depository systems — have made international cash flows, capital flows and transactions on foreign markets impossible. However, despite the tense internal and external conditions, the stock market, as well as the economy as a whole, is beginning to adapt to the situation. With rising prices on the international markets of raw materials and energy resources, many Russian companies are recording quite high performance and paying dividends. In the paper, the author reviewed the development of the general economic situation, trends in individual segments of the securities market — bonds, shares, derivatives and repo transactions — as well as the main factors determining them.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ