Կովկասյան սրնգենին (Philadelphus Caucasicus)՝ որպեսՀայաստանի բրածո և ժամանակակից ռելիկտային բուսատեսակ - Գրիգորյան, Ա. Ա.; Գաբրիելյան, Ի. Գ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Մեր կողմից ուսումնասիրվել է կովկասյան սրնգենին (Philadelphus caucasicus Koehne, HYDRANGEACEAE)՝ որպես հազվագյուտ տեսակ Հայաստանի ֆլորայում: Գտնվել են տեսակի համար ծառաթփային բույսերի ռելիկտայնությունը բնորոշող հստակ չափորոշիչներ: Հնէաբուսաբանական տվյալների առկայությամբ բացահայտվել է ուսումնասիրվող տեսակի ծագումնաբանությունը, դիտարկվել են ապաստարաններում (ռեֆուգիումներում) պահպանվելու հավանականությունը, միգրացիայի ենթարկվելու հնարավոր ուղղությունները: Изучен чубушник кавказский (Philadelphus caucasicus Koehne, HYDRANGEACEAE) как редкий вид флоры Армении. Установлены четкие критерии, определяющие реликтность древеснo-кустарниковых растений для данного вида. При наличии палеоботанических данных была раскрыта генеалогия изученных видов, рассмотрены возможные направления миграции и вероятность сохранения в убежищах (рефугиумах). The Caucasian mock orange (Philadelphus caucasicus Koehne, HYDRANGEACEAE) was studied as a rare species in the flora of Armenia. Clear criteria were established that determine the relict status of woody plants for this species. In the presence of palaeobotanical data, the genealogy of the studied species was revealed, possible migration directions and the likelihood of preservation in refuges were considered.
Keywords: Բուսաբանություն