Влияние ряда пестицидов на биохимические показатели персика - Балаян, А. Л.; Саркисян, С. М. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В условиях Арагацотнской области в персиковых насаждениях были испытаны: против персиковой тли инсектициды Актеллик (в норме расхода 1,5 л/га), Карате Зеон (0,4 л/га) и Конфидор Макси (0,1кг/га), против сорняков – гербицид Гезагард (3л/га). Указанные препараты проявили высокую биологическую эффективность, против тли более эффективным был Конфидор Макси. Остаточных количеств примененных пестицидов в урожае не обнаружено. Препараты не оказали отрицательного влияния на содержания основных биологических показателей плодов персика. Արագածոտնի մարզի պայմաններում դեղձենու այգիներում փորձարկվել են դեղձենու լվիճի դեմ Ակտելլիկ (1,5 լ/հա չափաքանակով), Կարատե Զեոն (0,4 լ/հա), Կոնֆիդոր Մաքսի (0,1 կգ/հա) միջատասպաններ, մոլախոտերի դեմ՝ Գեզագարդ (3 լ/հա) հերբիցիդ։ Նշված պատրաստուկները ցուցաբերել են բարձր կենսաբանական արդյունավետություն, լվիճի դեմ ամենաարդյունավետը Կոնֆիդոր Մաքսին էր։ Կիրառված պեստիցիդների մնացորդային քանակներ բերքում չեն հայտնաբերվել։ Պատրաստուկները բացասաբար չեն ազդել դեղձի պտուղների հիմնական կենսաքիմիական ցուցանիշների քանակությունների վրա։ Under conditions of Aragatsotn region, in peach orchards, the following insecticides were tested against peach aphid: Aktellik (in 1,5 l/ha dosage), Karate Zeon (0,4 l/ha), Confidor Maxi (0,1 kg/ha), and against weeds the herbicide Ghezagard was tested. The above-mentioned preparations showed high biological efficacy against aphid, and Confidor Maxi was more effective. No residual amounts of applied pesticides were found in the crop. The preparations did not have a negative effect on the content of the main biological parameters of peach fruits.
Keywords: Биохимия