J/Ψ Meson Production Pattern in PbPb Collisions at 5.02 TeV in HYDJET++ Model - Belyaev, A. V. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The investigation of quarkonium production in heavy-ion collisions is essential for gaining insights into the properties of the quark-gluon plasma (QGP) and understanding the underlying mechanisms of particle production in high-energy physics. This paper provides a phenomenological analysis of the various properties of J/ψ mesons in PbPb collisions at a center-of-mass energy of 5.02 TeV per nucleon pair. The momentum spectra data of J/ψ mesons are accurately reproduced using the two-component model HYDJET++, which integrates both thermal and non-thermal production mechanisms. A substantial fraction of J/ψ mesons undergo earlier freeze- out compared to light hadrons, aligning with observations at an energy of 2.76 TeV. These results offer important insights into the dynamics of J/ψ meson production and their interactions within the quark-gluon plasma. Ծանր իոնների բախումների ժամանակ քվարկոնիումի առաջացման հետազոտությունը կարևոր է բարձր էներգիայի ֆիզիկայում՝ քվարկ-գլյուոնային պլազմայի հատկությունների և մասնիկների առաջացման հիմքում ընկած մեխանիզմների վերաբերյալ պատկերացումներ ձեռք բերելու համար։ Այս հոդվածում ներկայացված է զանգվածի կենտրոնում 5,02 TeV միջուկի էներգիայով PbPb-ի բախումներում J/ψ մեզոնների տարբեր հատկությունների ֆենոմենոլոգիական վերլուծություն։ J/ψ մեզոնների իմպուլսի սպեկտրային տվյալները ճշգրտորեն վերարտադրվում են՝ օգտագործելով երկբաղադրիչ մոդել HYDJET++, որը ներառում է ինչպես ջերմային, այնպես էլ ոչ ջերմային առաջացման մեխանիզմներ: J/ψ մեզոնների մի զգալի մասը ենթարկվում է ավելի վաղ սառեցման, համեմատած թեթև հադրոնների հետ, ինչը համընկնում է 2,76 TeV էներգիաների ժամանակ դիտարկումների հետ: Այս արդյունքները կարևոր պատկերացում են տալիս J/ψ մեզոնների առաջացման դինամիկայի և քվարկ-գլյուոնային պլազմայում դրանց փոխազդեցությունների վերաբերյալ: Исследование рождения кваркониев в столкновениях тяжелых ионов имеет ключевое значение для получения представлений о свойствах кварк- глюонной плазмы (QGP) и для понимания механизмов рождения частиц в физике высоких энергий. В данной работе проведен феноменологический анализ различных свойств J/ψ мезонов в PbPb столкновениях при энергии 5,02 ТэВ на пару нуклонов в системе центра масс. Спектры импульсов J/ψ- мезонов были точно воспроизведены с использованием двухкомпонентной модели HYDJET++, которая включает как термальные, так и нетермальные механизмы рождения. Было показано, что существенная доля J/ψ- мезонов претерпевает более термическое вымораживание по сравнению с легкими адронами, что согласуется с наблюдениями для энергии 2,76 ТэВ. Эти результаты предоставляют важные сведения о динамике рождения J/ψ-мезонов и их взаимодействиях в кварк-глюонной плазме.
Keywords: Physics