Nonlinear Properties of Biological Nerve Fiber System in THz Spectrum Range - Hovhannisyan, T. N. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
In this work, the nonlinear properties of the animal's nerve fiber system in the THz wave range were studied and mathematical modeling was performed. The results of the modeling were compared with the experimentally obtained data. The modeling results indicate that the spectrum of the nonlinearly transformated signal qualitatively resembles the spectrum of experimentally measured THz pulses. Այս աշխատանքում ուսումնասիրվել են կենդանու նյարդաթելային համակարգի ոչ գծային հատկությունները ՏՀց ալիքների տիրույթում, կատարվել է մաթեմատիկական մոդելավորում: Մոդելավորման արդյունքները համեմատվել են փորձնականորեն ստացված արդյունքների հետ։ Մոդելավորման արդյունքները ցույց են տալիս, որ ոչ գծային ձևափոխություններից հետո ստացված ազդանշանի սպեկտրը որակապես համապատասխանում է փորձնականորեն գրանցված ՏՀց իմպուլսների սպեկտրի հետ։ В данной работе были изучены нелинейные свойства системы нервных волокон животного в диапазоне терагерцовых волн, а также проведено математическое моделирование. Результаты моделирования были сопоставлены с экспериментально полученными данными. Результаты моделирования показывают, что спектр нелинейно преобразованного сигнала качественно подобен спектру экспериментально изме- ренных терагерцовых импульсов.
Keywords: Radiophysics