К локализации Какаваберда - А. А. Карагезян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
XIII գ. սկզբին, սելջուկների՝ դեպի Սյունիք կատարած հերթական հարձակումից հետո, Գրիգոր II (1094 — 1166) թագավորի տիրույթներում մնացած բերդերի թվում վկայվել է նաև Կաքավաբերդը։ 1126 թ. Հարոնի ամիրայի զորքերը գրավեցին Կաքավաբերդը և կողոպտեցին Բաղակի քար վանքում պահվող հարստությունները։ Կաքավաբերդը, ըստ երևույթին, շուտով ազատագրվել է, քանի որ հիշատակվել է 1168 թ. սելջուկների կողմից նվաճված այլ բերդերի հետ։ XVII—XVIII դդ. Կաքավաբերդը եղել է համանուն գավառի (զբաղեցրել է Մեղրի գետի ավազանը) կենտրոնը։ Կաքավաբերդի ավերակները գտնվում են Մեղրի գետի հովտում, Գոդեմնիս և Վահրավար գյուղերի միջև բարձրացող լեռան գագաթին։
Keywords: History; Geography; Anthropology; Recreation; Medieval History; Geography; D History