Արժեքավոր տպագիր գրքերի մասնավոր հավաքածուն - Գրիգորյան, Սաթենիկ (Հայկական գրադարանային ասոցիացիա)
Սույն ուսումնասիրությունը վերաբերվում է Վարդաձոր գյուղում (ՀՀ Գեղարքունիքի մարզ) հանգրվանած տասնչորս անուն տպագիր գրքի մասնավոր հավաքածուին: Գրքերի մի մասը բերվել է Արևմտյան Հայաստանի Մուշի տարածաշրջանից տեղահանված և Թազագյուղում (գյուղ՝ ՀՀ Գեղարքունիքի մարզ) 1800-ական թթ. հաստատված Գեղամ Մնացականյանի ընտանիքի կողմից, ում և նախնիները ժառանգաբար փոխանցել են գրքերը: Սակայն, Գեղամ քահանայի ավագ դուստրը՝ Հռիփսիմեն, հավաքածուն 1940-ական թթ. տեղափոխում է ամուսնու գյուղ՝ Վարդաձոր, կորստից և վնասումից փրկելու համար, քանի որ հայրը աքսորվում է: Ավելի ուշ՝ Հռիփ-սիմեն հավաքածուն ժառանգել է փոքր դստերը՝ Վարդանուշին, և փեսային՝ Սանասար Մանուկյանին: Վերջինս փոխանցել է կրտսեր որդուն՝ Ազատ Մանուկյանին: Մանուկյանների ջանքերով՝ 2010 թ. տան հարակից մասում կառուցվել է փոքրադիր քարակերտ մատուռ-սրբատեղի: Աղոթատունը կառուցվել է Վարդանուշ Մանուկյանի երազի հիմամբ. սուրբը մատնանշել է մա-տուռի կառուցման վայրը, որտեղ նախկինում խնձորենի է եղել:) հավաքածուն ներառում է՝ Ժամագիրք Ատենի (1785 թ.), Պատմութիւն Աստուածաշունչ գրոց Հին և Նոր կտակարանաց (1805 թ.), Նոր Կտակարան սրբոյ Աւետարանի Տեառն մերոյ Յիսուսի Քրիստոսի (1814 թ.), Յովսէփ Սաղմկեցի. Քննութիւն խնդրոց (1846 թ.), Ժամագիրք (1854 թ.), Շարական (1861 թ.), Ժամագիրք (1862 թ.), Խորհրդատետր (1880 թ.), Քարոզներ (խորագիրը՝ պայմանական), (1900-ական թթ.՞), Ժամագիրք (1903 թ.), Պատմութիւն Նահանգին Սիսական (1910 թ.), Օրացոյց (1960 թ.): This study deals with the private collection of fourteen printed books located in the village of Vardadzor (Gegharkunik region of the Republic of Armenia). Some of the books included in the collection were brought to Tazaghugh (village in Gegharkunik, RA) from the Mush region of Western Armenia in the 1800s. confirmed to the family of Gegham Mnatsakanyan, whose ancestors inherited the books. However, Hripsime, the eldest daughter of priest Gegham, bought the collection in the 1940s. moves to her husband's village, Vardadzor, to save her from loss and damage, as her father is exiled. Later, Hripsime inherited the collection to his younger daughter, Vardanush, and son-in-law, Sanasar Manukyan. The latter passed it on to his younger son, Azat Manukyan. With the efforts of the Manukyans, in 2010 a small stone chapel-sanctuary was built in the adjacent part of the house. The prayer house was built based on Vardanush Manukyan's dream. the saint pointed out the place where the chapel was built, where there used to be an apple tree. The collection of more than fourteen diverse printed books (one rare book) includes: Book of Hours of Athens, 1785, History of the Holy Bible, Old and New Testaments, 1805, New Testament of the Holy Gospel of Our Lord Jesus Christ, 1814, by Joseph Salmketsi. Exam petition: 1846, Book of Hours: 1854, Hymn: 1861, Book of Hours: 1862, Book of Counsel: 1880, Sermons (script: conventional), 1900s. (probable), Book of Hours: 1903, History of the State of Sisakan: 1910, Calendar, 1960.
Keywords: Մշակութային ժառանգություն