Надписи на древнеармянском языке в системе орнаментального декора хачкаров - Вичкаева, Анна Викторовна (ԳԱԱ ԼԻ հրատ․)
The article provides background information on the origin, evolution and development of a unique example of stone carving art – the Armenian khachkar, examines the types of iconography, features of decorative ornamentation of works of art, the most and least common types of composition. The role of texts in ancient Armenian in the artistic decoration of monuments is mentioned, and a parallel is drawn with the application of texts to architectural monuments. Հոդվածում բերվում են ներածական տեղեկություններ քարի փորագրության արվեստի եզակի օրինակի՝ հայկական խաչքարի առաջացման, էվոլյուցիայի և զարգացման վերաբերյալ, ուսումնասիրվում են պատկերագրության տեսակները, արվեստի գործերի դեկորատիվ զարդանախշերի առանձնահատկությունները, ամենաշատ և քիչ տարածված տեսակները։ Հոդվածում նշվում է հին հայերենում տեքստերի դերը հուշարձանների հարդարման գործում, զուգահեռներ են տարվում ճարտարապետական հուշարձանների տեքստերի օգտագործման հետ։
Keywords: хачкар