«Երի, երի յանդըմ» ժողովրդական երգի սոցիալ-տնտեսական հենքի մասին - Պետրոսյան, Լուսինե (Գյումրի)
Հոդվածում ապացուցվում է, որ ի դեմս «Երի՛, երի յանդըմ» երգի գործ ունենք ոչ թե սիրահար զույգի պարզ երկխոսության հետ, այլ շատ ավել խորքային՝ սոցիալ-տնտեսական հենք ունեցող պարերգի տեքստի հետ: Նրանում առկա են հետքերը հազարամյակներ առաջ գոյություն ունեցած հայկական ցեղի երկմիասնական կառույցի, երբ ցեղը բաղկացած էր արտամուսնական (էքսոգամ) կապ ունեցող երկու տոհմից՝ ընկալված՝ մեկը արական, մյուսը՝ իգական։ Прелюдия армянской народной песнопляски «Ери, ери яндым» сохранило основную часть своего прототипа. Песня была создана за тысячелетия до нашей эры, когда армянские племена, т.е племена армяноязычной этнической принадлежности, в социально-экономическом отношении состояли из женщин-земледельцев и мужчин-скотоводов. The prelude of the Armenian folk song-dance “Yeri, yeri yandom” has preserved the main part of its prototype. The song was created millennia B.C., when Armenian tribes, i.e. tribes of Armenian-speaking ethnicity, were socio-economically composed of women farmers and men herders.
Keywords: Երաժշտագիտություն