Արցախի երաժշտական մշակույթի պատմության էջերից (առաջին մաս) - Աղայան, Ռիտա; Պարսյանց, Գեղանուշ (Գյումրի)
Դարեր շարունակ Արցախը Հայկական լեռնաշխարհի անբաժան մասն է եղել իր ինքնատիպ ժողովրդով և բնաշխարհով, հազարամյակների պատմությամբ, նիստուկացով, հոգեկերտվածքով ու մշակույթով: Արցախի արվեստի և մշակութային գործունեության անըստգյուտ ձևերից է երաժշտությունը, որն իր ոճական, թեմատիկ ու ժանրային բազմազանությամբ, հայ բազմադարյա երաժշտության անքակտելի մասն է, Արցախ-Հայաստան հոգևոր միասնության և ընդհանուր մշակութային դաշտի անհերքելի ապացույցը: For centuries, Artsakh has been an integral part of the Armenian highlands with its unique people and nature, millennia of history, spirituality and culture. Music is one of the important components of arts and cultural identity of Artsakh, which, with its stylistic, thematic and genre diversity, is an inseparable part of centuries-old Armenian music, an undeniable proof of Artsakh-Armenia spiritual unity and common cultural field. На протяжении веков Арцах со своими уникальными людьми и природой, тысячелетней историей и культурой был неотъемлемой частью Армянского нагорья. Музыка – одна из уникальных форм художественной и культурной деятельности Арцаха, которая своим стилистическим, тематическим и жанровым разнообразием является неотъемлемой частью многовековой армянской музыки, неоспоримым доказательством единого духовного и культурного единства Арцаха и Армении.
Keywords: Երաժշտագիտություն