Լուսատուների միջոցով եղանակի կանխատեսման ժողովրդական հնարները հայոց մեջ - Ազարյան, Ասպրամ (Գյումրի)
Երկրագործական, այգեգործական, անասնապահական տնտեսաձև վարող հայ ժողովրդի համար եղանակը կանխատեսելը կենսական անհրաժեշտություն է եղել։ Եղանակի կանխատեսման ժողովրդական հնարների մեջ մինչ օրս կարևոր տեղ են զբաղեցնում լուսատուների միջոցով իրականացվող կանխատեսումները։ Կանխատեսման միջոցներ են լուսինը, աստղերը, արևածագի և մայ-րամուտի ժամանակ արևից՝ երկնքի ստացած գույնը։ Weather forecasting was vital for the Armenian people engaged in agriculture, horticulture, and animal husbandry. Forecasts made with the help of luminaries still occupy an important place among folk methods of weather forecasting. Для армянского народа, занимающегося сельским хозяйством, садоводством, животноводством, прогнозирование погоды было жизненно необходимым.
Keywords: 54-63