Կոխած պանիրը շիրակցիների կենսապահովման մշակույթում՝ որպես հայոց ավանդական պանրատեսակի տարբերակ - Հարությունյան, Հասմիկ Թելմանի (Գյումրի)
Կոխած պանրի պատրաստման, պահպանման գործընթացները, անունները, ընդհանրություններով հանդերձ, զանազանվում են հայոց տարբեր պատմազգագրական մարզերում: Այս պանիրը պատրաստում են ինչպես կովի, այնպես էլ ոչխարի (հատ-կապես անցյալում՝ այծի, գոմեշի) կաթից: Մինչև վերջին տարիները կոխել են տարբեր չափի կավե ամանների, փայտե տակառիկների մեջ: Եթե պանիրը տեղավորել են գառան կամ ոչխարի մշակված կաշվի մեջ, պանրին տվել են մոթալ կամ տկի պանիր անունը: Մեր օրերում նախընտրում են պանիրը կոխել ապակյա (երբեմն՝ պլաստմասայե) տարաների մեջ: Though there are many commonalities,nevertheless names,processes of making and preserving of cheese koghats (pressed, buried) are distinguished in different Armenian regions.This cheese is made from both cow's and sheep's (especially in the past, goat's, buffalo's) milk. Until recent years, this cheese was stored in clay pots of various sizes and wooden barrels.If the cheese was stored in a worked up lamb or sheep skin, the cheese was given the name mothal or tki.Nowadays, cheese is preferred to be stored in glass (sometimes plastic) containers. Процессы изготовления и хранения сыра кохац различаются в разных регионах Армении. Этот сыр изготавливают как из коровьего, так и из овечьего (особенно в прошлом козьего, буйволиного) молока. До недавнего времени сыр хранили в глиняных горшках разного размера и деревянных бочках. Если сыр хранили в обработанной шкуре барана или ягненка, сыр назывался мотал или тки. В наше время предпочитают хранить сыр в стеклянной (иногда пластиковой) таре.
Keywords: Ազգագրություն; Բանագիտություն