Գյումրու բանավոր ժառանգության վերլուծության փորձ (1983-1993 թթ․ գրառված բանահյուսական նյութերի հիման վրա) - Սահակյան, Կարինե Ա․; Հովհաննիսյան, Ռոզա Պ․
Հոդվածը նվիրված է Գյումրու բանավոր ժառանգության՝ մեր կողմից գրառված բանահյուսության բազմաժանր նյութերի ընդհանուր քննությանը։ Առավելապես անդրադարձել ենք բանահյուսական այն ժանրերին, որ ակտիվ կենցաղավարում են Գյումրիում և աչքի են ընկնում ինքնատիպ դրսևորումներով ու տարածաշրջանի առանձնահատկություններով։ Մեթոդներ և նյութեր։ Օգտագործել ենք պատմահամեմատական, վերլուծական և համադրական մեթոդներ՝ ընդգրկելով տպագիր և անտիպ բա-նահյուսական նյութ՝ ժանրային տարբեր դրսևորումներով։ Դաշտային բանահյուսական նյութերը բացառապես գրի ենք առել Գյումրու հնաբնակներից՝ անմիջական կրողներից և կենդանի, խոսուն վկաներից, որոնք ներգաղթել են Արևմտյան Հայաստանի տարբեր գավառներից։ Փորձել ենք փրկել բանահյուսական անկրկնելի դրոշմ ունեցող նշխարները, որոնք անաղարտ են և չմիջնորդված։ Հոդվածում վկայաբերվող բանահյու-սական նմուշները պահվում են Կարինե Սահակյանի անձնական հավաքածուում։ The article is dedicated to the general examination of the oral heritage of Gyumri, the multigenre folklore materials recorded by us. We mostly referred to the folklore genres that actively live in Gyumri and stand out for their unique manifestations and regional features. Field ethnographic materials are exclusively written by the ancient inhabitants of Gyumri, direct bearers and eloquent witnesses who immigrated from various provinces of Western Armenia. We have tried to save the unrepeatable folklore marks, which are pristine and unmediated. The folklore samples referred to in the article are stored in our /K.S.'s/ personal collection. Статья посвящена общему рассмотрению устного наследия Гюмри, зафиксированных нами разножанровых фольклорных материалов. В основном мы говорили о фольклорных жанрах, которые действуют в Гюмри и выделяются своими уникальными проявлениями и региональными особенностями. Полевые этнографические материалы написаны исключительно от древних жителей Гюмри - непосредственных носителей и живых красноречивых свидетелей, иммигрировавших из различных провинций Западной Армении. Мы постарались сохранить неповторимые следы фольклора, которые являются первозданными и непосредственными. Образцы фольклора, упомянутые в статье, хранятся в нашей личной коллекции /К.С./.
Keywords: Բանագիտություն