Տնտեսական զարգացման որակը և արդյունավետությունը ՀՀ–ում - Սուվարյան, Յուրի; Մանուչարյան, Մերի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Տնտեսական զարգացման որակը արտահայտվում է արտադրության, սպառման և ծառայությունների ոլորտներում շարունակական բարելավմամբ, որն ապահովում է բնակչության կյանքի որակի բարձրացում և բնապահպանական կայունություն: Որակյալ տնտեսական զարգացումը ներառում է կայուն աճի, սոցիալական արդարության, տեխնոլոգիական նորարարությունների, կրթության և առողջապահական ծառայությունների հասանելիության մակարդակի բարձրացում: Զարգացման արդյունավետությունը պայմանավորված է ռեսուրսների օպտիմալ օգտագործմամբ, արտադրողականության բարձրացմամբ և տնտեսության կառուցվածքի արդիականացմամբ: Սա ենթադրում է ոչ միայն տնտեսական աճի տեմպերի ավելացում, այլ նաև գործառնական արդյունավետության, կազմակերպությունների մրցունակության և ներդրումային միջավայրի բարելավում: Качество экономического развития выражается в постоянном совершенствовании сфер производства, потребления и услуг, что обеспечивает повышение качества жизни населения и экологическую стабильность. Качественное экономическое развитие включает устойчивый рост, социальную справедливость, технологические инновации и расширение доступа к образованию и медицинским услугам. Эффективность развития определяется оптимальным использованием ресурсов, ростом производительности и модернизацией структуры экономики. Это предполагает не только увеличение темпов экономического роста, но и улучшение операционной эффективности, конкурентоспособности организаций и инвестиционной среды. The quality of economic development is expressed by continuous improvement in the spheres of production, consumption and services, which ensures an increase in the quality of life of the population and environmental stability. Quality economic development includes sustainable growth, social justice, technological innovation, and increased access to education and health services. The efficiency of the development is determined by the optimal use of resources, the increase in productivity and the modernization of the structure of the economy. This implies not only an increase in the rate of economic growth, but also an improvement in operational efficiency, competitiveness of organizations and the investment environment.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն