Հայ կենցաղային դրամատուրգիայի զարգացման օրինաչափությունները - Մելքոնյան, Նորա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Կենցաղն այն ակունքն է, որից ծնվում են հասարակական կեցության մնացած ձևերը և հետո դառնում հանրության սեփականություն: Դրա մի մասը մերժվելով մնում է կես ճանապարհին, իսկ մյուսը գնում և դառնում է հասարակական մտածողություն: Կենցաղային գրականությունն արձագանքն է հասարակության մեջ գոյություն ունեցող բարքերի. դրանք կա՛մ օրինավոր են, կա՛մ տգեղ: Կենցաղային դրամատուրգիայում հիմնականում արծարծվում են այպանելի բարքերը, որոնք հասարակությունը տանում են քայքայման, դեգրադացիայի: Այս հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել հայ գեղարվեստական գրականության մեջ կենցաղային դրամատուրգիայի զարգացման օրինաչափություններն ու առանձնահատկությունները և վեր հանել այն հիմնական նախադրյալները, որոնք հիմք հանդիսացան կենցաղային դրամատուրգիայի սկզբնավորման և զարգացման համար: Ուսումնասիրվել և վերլուծվել է կենցաղային դրամատուրգիայի վերաբերյալ եղած տեսական անհրաժեշտ գրականությունը: Daily life is the source from which other forms of social existence emerge, becoming public property. A certain part of this is rejected halfway, while another part becomes public mentality (thinking). Domestic literature is a response to established morals in society: they are either ideal or ugly and disgusting. In domestic drama, ugly morals leading society to decay and degradation are discussed more often. The aim of this article is to study the patterns and features of the development of domestic drama in Armenian literature, identifying the main prerequisites that formed the basis for the emergence and development of Armenian domestic drama. Relevant theoretical literature on family and domestic drama has been studied and analyzed. Повседневная жизнь – это источник, из которого вырастают другие формы социального существования, становясь общественным достоянием. Часть этого отбрасывается на полпути, в то время как другая часть становится общественным сознанием (мышлением). Бытовая литература является ответом на установленные нормы морали в обществе: они либо идеальны, либо уродливы и отвратительны. В бытовой драме чаще всего обсуждаются безобразные нормы морали, ведущие общество к упадку и деградации. Цель этой статьи – изучить закономерности и особенности развития бытовой драмы в армянской литературе, выявить основные предпосылки, которые сформировали основу для появления и развития армянской бытовой драмы. Изучена и проанализирована необходимая теоретическая литература по семейно-бытовой драме.
Keywords: Դրամատուրգիա; Տեսություն