«Բառախաղի» առկայացումն անգլալեզու լրագրային տեքստերում որպես արտահայտչականության դրսևորում - Աբրահամյան, Լիլիթ; Աբրահամյան, Շարմաղ
Սույն հոդվածում մանրամասն քննության են վ տարատեսակը՝ բառակատակը (pun), որը կիրառվում է որպես բառերի երկիմաստության միջոցով հումորային ազդեցություն ստեղծելու նպատակային միջոց: Հոդվածի նպատակն է հանգամանալից վերլուծության ենթարկել բառախաղ պարունակող անգլալեզու լրագրային տեքստերն ու խորագրերը, անդրադառնալ բառախաղերով հարուստ կատակների մեկնաբանմանը: Խնդիրներն են` 1. վերլուծել «բառախաղ» լեզվաոճական եզրույթի տարաբնույթ սահմանումները, 2. քննության առնել հումորային ազդեցությամբ <զինված> բառախաղի կիրառումը լրագրային դաշտում, 3. մեկնաբանել բառախաղերի դասդասումը, 4. վերլուծել բառակատակի զանազան տարատեսակները: Օրինակների ընտրության սկզբունքը մեղմ հումոր արտահայտելու հանգամանքով է պայմանավորված: Գործնական մասի օրինակներն էլեկտրոնային տարբերակով ներկայացված հսկայաթիվ խորագրերից են: Այսպիսով, լրագրային ոճին բնորոշ բառախաղերը լայնորեն կիրառվում են լրագրային հոդվածներում խորիմաստություն կամ հումորային երանգավորում հաղորդելով գրվածքին: The key objective of the current article is to analyze “wordplay” types which are linguopragmatic, semantic and semiotic phenomena. To teach foreign languages, namely, English efficiently, it is advisable to analyze newspaper texts, which involve the use of a great number of wordplay examples which will contribute to their thorough understanding, as well as to the development of students’ language skills. Moreover, their careful study may broaden students’ horizons. It should be mentioned that there is a remarkable contrast between the terms “wordplay” and “pun”. Remarkably, people’s mentality plays a pivotal role in the use of puns. It is worth mentioning that puns, which create humorous effect in the newspaper text or an advertisement, make them wonderfully expressive and impressive. Основной целью данной статьи является анализ видов “игры слов,” которые представляют собой лингвопрагматические, семантические и семиотические феномены. Для эффективного обучения иностранным языкам, в частности английскому, следует подробно анализировать газетные тексты, содержащие большое количество примеров игры слов, что будет способствовать их полному, глубокому пониманию, а также развитию определенных языковых навыков. Более того, изучение игры слов расширяет кругозор студентов. Следует отметить, что существует значительное различие между терминами “игра слов” и “каламбур.” Примечательно, что менталитет людей играет ключевую роль в использовании каламбуров. Стоит отметить, что каламбуры, создающие юмористический эффект в газетном тексте или рекламе, делают их необычайно выразительными и впечатляющими.
Keywords: Քննարկումներ; Լեզվաբանության պատմություն