Влияние инсулинотерапии на взaимосвязь ферментов метаболизма L-аргинина в лейкоцитах и плазме крови придлительнoм сахарном диабете 1 типа - Алчуджян, Н. Х.; Оганнисян, М. Р.; Мовсесян, Н. О.; Андреасян, А. А.; Айрапетян, Р. Л.; Мелконян, А. М.; Агаджанова, Е. М. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Երկարատև տիպ 1 շաքարային դիաբետով տառապող դեռահասների և երիտասարդների շրջանառվող լեյկոցիտներում արգինազի և ազոտի օքսիդի սինթազի ակտիվության կոռելյացիան խախտվում է անկախ ինսուլինաթերապիայից: Միաժամանակ պլազմայում տղաների մոտ գրանցվել է թերապիայի դրական ազդեցությունը ֆերմենտների միջև կոռելյացիոն կապի վրա, իսկ աղջիկների մոտ՝ բացասական։ Լեյկոցիտներում և արյան պլազմայում արգինազի և ազոտի օքսիդի սինթազի փոխազդեցության սեռային տարբերությունները կարող են արտացոլել հիվանդի վիճակը և աուտոիմուն շաքարախտի բուժման ընթացքը: In circulating leukocytes of adolescents and young Armenians with long-term type 1 diabetes mellitus, a correlation between the activities of arginase and nitric oxide synthase was significantly reduced despite treatment with insulin. At the same time a positive effect of insulin therapy on the correlation was found in the plasma of boys, a negative effect was found in the plasma of girls. Sex differences in the relationship between arginase and nitric oxide synthase in leukocytes and blood plasma may reflect the patient's condition and the course of therapy for autoimmune diabetes.
Keywords: Диабет