Соотношение возбудительных и тормозных синаптических процессов в энторинальной коре мозга, активированной базолатеральной амигдалой на модели болезни Альцгеймера - Оганнисян, А. С. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Էլեկտրաֆիզիոլոգիական հետազոտությունն էնտորինալ կեղևի (ENT) 159 միայնակ նեյրոնների բարձր հաճախականության խթանման (ԲՀԽ) գրանցմամբ 6 ալբինո առնետների (250±30 գ.) բազալատերային ամիգդալայում (BLA), նորմայում (n=3) և Ալցհեյմերի հիվանդության (ԱՀ) ամիլոիդային մոդելի վրա, առաջացած Aβ 25-35-ի երկկողմանի ինտրացերեբրավենտրիկուլյար ներարկումով և պահպանվել է մինչև իրականացված փորձը 12 շաբաթ (n=3): Դեպրեսորային և գրգռիչ հետխթանման ազդեցությունների արտահայտման աստիճանը գնահատելիս, օգտագործելով միջինացված հաճախականության դիագրամների օրինակը, բացահայտվեց հետևյալը։ Տեթանիկ դեպրեսիային արժեքները ինչպես դեպրեսորային հաջորդականություններում, այնպես էլ տեթանիկ պոտենցիացիայի մակարդակները նման գրգռիչ ENT նեյրոններում BLA ԲՀԽ-ամբ ԱՀ մոդելում, համեմատած ակտիվության նախախթանման մակարդակի հետ, հասել են 16,62- և 29,85-ապատիկ և 7,55 և 9,37 - ապատիկ տարածվածության՝ համապատասխանաբար։ Պաթոլոգիայում, նորմայի համեմատ, դեպրեսորային հետխթանային ազդեցություններին նախորդող ակտիվության նախախթանման հաճախականությունն աճել է ընդամենը 1,52 անգամ և նվազել 3,41 անգամ, նախորդող գրգռիչներն աճել են 9,47 անգամ, իսկ նախորդող գրգռիչ-դեպրեսորայինների ազդեցությունները նվազել են 3,41- ապատիկ: Ակտիվության հետխթանման հաճախականությունը ԱՀ մոդելում, որն ուղեկցվում է դեպրեսորային ակտիվությամբ, նվազել է 2,61 և 4,23 անգամ, իսկ ուղեկցված գրգռիչ հետխթանման էֆեկտներով գերազանցել է նորման 11,33 և 2,64-ապատիկ։ Եզրակացություն։ ԱՀ մոդելում նկատվել է իմպուլսային ակտիվության հաճախականության հզոր աճ, որն ուղեկցում է հետխթանային դրսևորումներին ԱՀ մոդելում, ինչը ցույց է տալիս ընդգծված էքսայթոթոքսիկությունը: Միևնույն ժամանակ նկատվել է ակտիվության նույնքան ընդգծված, բայց նվա- զող հաճախականություն, որն ուղեկցում է դեպրեսորային հետխթանային գործունեության դրսևորումներին, որը ենթադրում է դեպրեսորային սինապտիկ ազդեցությունների պաշտպանություն՝ պաշտպանիչ նշանակումով, ուղեղի կեղևի մակարդակում պաթոլոգիայում: There were conducted electrophysiological studies with recording 159 single neurons of Entorhinal cortex (ENT) at high frequency stimulation (HFS) basolateral amygdala (BLA) on 6 Albino rats (250±30 g.): intact (n=3), on the amyloidal model of Alzheimer’s disease (AD) induced by bilateral intracrebroventricular injection of Ab 25– 35 and maintained, until the experiment, for 12 weeks (n=3). When assessing the degree of expression of depressor and excitatory poststimulus effects, using the example of average spike frequency diagrams, the following was revealed. The values of tetanic depression in both depressor sequences and the levels of tetanic potentiation in those of excitatory ENT neurons at the BLA HFS in the AD model, in comparison with the prestimulus level of activity, reached 16,62- 29,85-fold and 7,55 9,37-fold prevalence, respectively. In pathology, in comparison with the norm, the prestimulus frequency of activity preceding depressor post-stimulus effects, increased only 1,52-fold and decreased 3,41-fold, those preceding excitatory ones increased 9,47-fold, but those preceding excitatory-depressive effects – decreased 3,41-fold. The post-stimulus frequency of activity in the AD model, accompanied by depressor activity, decreased by 2,61- 4,23-fold when accompanied by excitatory post-stimulus effects, it exceeded the norm by 11,33- 2,64-fold. In conclusion, there was a powerful increase in the frequency of impulse activity, accompanying post-stimulus excitatory manifestations in the AD model, indicating pronounced excitotoxicity. At the same time, there was an equally pronounced, but decreased frequency of activity, accompanying depressor post-stimulus manifestations of activity, which suggests protection of depressor synaptic effects, protective appointment, at the level of the cerebral cortex in pathology.
Keywords: Биохимия