Миома матки и беременность: дискуссионные аспекты - Фролов, В. Г.; Хачатрян, А. С.; Симонян, М. А.; Тер-Минасян, В. А.; Базикян, Г. К. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հետազոտության մեջ ներկայացված են արգանդի միոմայի առկայության պայմաններում հղիության ընթացքի առանձնահատկությունների վերաբերյալ ժամանակակից հայացքները: Առկա են տվյալներ հղի կանանց շրջանում արգանդի միոմայի ախտորոշման հաճախականության, ինչպես նաև արգանդի միոմայի ֆոնին հղիությունների հաճախականության աճի մասին: Ներկայացված են գեստացիոն գործընթացի վրա արգանդի միոմայի ազդեցության բնույթի վերաբերյալ արդի գիտական կարծիքները: Հետազոտությունների արդյունքները հակասական են: Դիտարկված են արդիական և քննարկվող ասպեկտներ: Չնայած նշված հակասություններին՝ հեղինակների մեծամասնությունը համակարծիք է, որ արգանդի միոման կարող է բարձրաց- նել մի շարք բարդությունների ռիսկը՝ կապված նախածննդյան, ծննդաբերական և հետծննդաբերական ժամանակաշրջանների հետ, ինչպիսիք են՝ առաջադիր ընկերք և ընկերքի վաղաժամ շերտազատում, նախածննդյան արյունահոսություն, սուր որովայն, վաղաժամ ծննդաբերություն, պտղի սխալ դիրք և դիսպրոպորցիա, ընկերքի պահպանում, կարմիր դեգեներացիա, ծննդաբերական գործունեության անոմալիաներ, պրեէկլամպսիա, պտղաթաղանթի վաղաժամ պատռում, հետծննդաբերական արյունահոսություն, բեղմնավորման արգասիքների պահպանում, պտղի ներարգանդային աճի դանդաղում և պտղի ներարգանդային մահ: This review presents contemporary perspectives on the course of pregnancy in the presence of uterine fibroids. The data on the prevalence of uterine fibroids in pregnant women is provided. An increase in the frequency of pregnancies complicated by uterine fibroids has been noted. The opinions of modern researchers on the impact of uterine fibroids on the gestational process are discussed. The research results are contradictory and ambiguous. Relevant and debatable aspects are highlighted. Despite the contradictions, most authors agree that uterine fibroids can increase the risk of various complications associated with the antenatal, intrapartum, and postpartum periods, including placenta previa, premature placental abruption, antepartum hemorrhage, acute abdomen, preterm labor, malposition and disproportion of the fetus, retained placenta, red degeneration, abnormal labor patterns, preeclampsia, premature rapture of membranes, postpartum hemorrhage, retained products of conception, intrauterine growth restriction, and intrauterine fetal death.
Keywords: Акушерство