Առողջության համապարփակ ապահովագրության համակարգի ազդեցությունները ՀՀ բնակչության եկամուտների ներառական բաշխման ու անհավասարության հաղթահարման համատեքստում - Մարգարյան, Անդրանիկ (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է քննարկել Հայաստանի Հանրապետությունում առողջության համապարփակ ապահովագրության (ԱՀԱ) համակարգի ներդրման հնարավոր սոցիալական հետևանքները ներառականության ապահովման տեսակետից և գնահատել բնակչության տարբեր շերտերի եկամուտների վրա դրանց հնարավոր ազդեցությունները։ Հետազոտության խնդիրներն առնչվում են առողջության համապարփակ ապահովագրության ներդրմամբ պայմանավորված ազդեցությունների, ինչպես քանակական, այնպես էլ որակական գնահատման հիմնահարցերի ուսումնասիրության ու այդ համատեքստում բարեփոխումների համապատասխան առաջարկությունների մշակմանը։ The purpose of the article is to discuss the possible social consequences of the implementation of the universal health coverage (UHC) system in the Republic of Armenia from the point of view of ensuring inclusiveness and to evaluate their possible effects on the incomes of different strata of the population. The problems of the research are related to the study of the issues of both quantitative and qualitative assessment of the effects caused by the introduction of UHC and the development of relevant recommendations for reforms in that context. During the research, statistical, inductive and deductive, analytical, simulation analysis methods were used. Цель статьи - обсудить возможные социальные последствия внедрения системы всеобщего медицинского страхования (ВМС) в Республике Армения с точки зрения обеспечения инклюзивности и оценить их возможное влияние на доходы различных слоев населения. Задачи исследования связаны с изучением вопросов как количественной, так и качественной оценки эффектов, вызванных введением всеобщего медицинского страхования, и выработкой соответствующих рекомендаций по реформированию в этом контексте.
Keywords: Տնտեսագիտություն