Գյումրի համայնքի 2023 թ. բյուջեի կատարողականի գնահատման հետքերով. փաստեր և եզրահանգումներ - Գալոյան, Լուսյա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է գնահատել Գյումրի համայնքի 2023 թ. տարեկան ֆինանսական պլանի կատարման վիճակը և բացահայտել առկա խնդիրները: Հոդվածում առաջադրված խնդիրները հիմնականում վերաբերում են բյուջեի պլանային, ճշտված ցուցանիշների համեմատական վերլուծությանը, ինչպես նաև դրանց կատարողական ցուցանիշների գնահատմանը, ինչը հնարավորություն է տվել բացահայտելու առկա խնդիրները և դրանց հիման վրա եզրահանգումներ կատարելու: Նշված վերլուծություններն ու գնահատումները իրականացնելու համար հիմնականում կիրառվել են վերլուծության և համեմատության մեթոդները: Այսպիսով՝ ուսումնասիրությունը բացահայտում է՝ թե՛ եկամտային և թե՛ ծախսային հոդվածների գծով կան էական թերակատարումներ, ցուցանիշի փաստացի շեղումներ ունեցող բազմաթիվ ծրագրեր: Հետաքրքրական է նաև այն փաստը, որ որոշ դեպքերում շեղման չափը ցուցանիշի թիրախային արժեքի գերակշիռ մասն է։ The article aims at evaluating the annual financial state of Gyumri Community in 2023 and identifying existing issues. The issues identified in the article are primarily associated with the comparative analysis of the planned budgetary indicators and the evaluation of their implementation. This approach enabled the identification of existing challenges and the formulation of conclusions based on these findings. The methods of analysis and comparison were employed primarily for the purpose of conducting the aforementioned study and evaluations. Цель статьи – оценить состояние выполнения годового финансового плана общины Гюмри на 2023 год и выявить существующие проблемы. Вопросы, поднятые в статье, главным образом касаются сравнительного анализа плановых и уточненных показателей бюджета, а также оценки их фактического выполнения, что позволило выявить существующие проблемы и сделать выводы на их основе. Для проведения указанных анализов и оценок в основном использовались методы анализа и сравнения. Таким образом, исследование выявляет, что, как по доходным, так и по расходным статьям, имеются значительные недовыполнения, а также множество программ, по которым показатели фактически отклоняются от целевых значений. Интересен также тот факт, что в некоторых случаях степень отклонения составляет большую часть целевого значения.
Keywords: Տնտեսագիտություն