«Քաղաքական իսլամի» զարգացման միտումները Թուրքիայում 21-րդ դարում․ Բարօրություն կուսակցության «վերադարձը» - Հովհաննիսյան, Գոռ (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է համապարփակ վերլուծության ենթարկել Թուրքիայի նախկին վարչապետ Նեջմեթթին Էրբաքանի հիմնադրած «Ազգային տեսակետի» շարժման գաղափարները կրող, վերջինիս որդու՝ Ֆաթիհ Էրբաքանի կողմից հիմնադրված Կրկին բարօրություն (ԿԲԿ, Yeniden Refah Partisi) կուսակցությունը։ ԶԼՄ-ների մշտադիտարկման, պատմահամեմատական մեթոդների կիրառմամբ ուսումնասիրելով բուն շարժման պատմությունը, ԿԲԿ հիմնադրումը, գաղափարախոսական սկզբունքները և կուսակցության անցած ճանապարհը՝ նպատակ ունենք ուրվագծելու, թե ինչպես է ԿԲԿ-ն իրեն դիրքավորում որպես Ն․ Էրբաքանի քաղաքական և գաղափարական ժառանգության իրավահաջորդ: Հոդվածում ուսումնասիրվում։ The aim of the article is to comprehensively analyze the New Welfare Party (Yeniden Refah Partisi - YRP) party, founded by Fatih Erbakan carrying the ideas of the "National Outlook" movement established by the latter’s father, former Prime Minister of Turkey, Necmettin Erbakan. Studying the history of the movement itself, the founding of the YRP, the ideological principles and the path of the party through the use of media monitoring and historical comparative methods, we aim to outline how the YRP positions itself as the successor to N. Erbakan's political and ideological legacy. The article examines the party's strategies, including the use of nationalist and Islamic rhetoric, anti-Western, anti-Jewish, and anti-Armenian rhetoric, as well as election results and the party's role in the current political landscape of Turkey. Цель статьи ̶ всесторонне проанализировать Новую Партию Благоденствия (Yeniden Refah Partisi, YRP), основанную Фатихом Эрбаканом и несущую идеи движения «Национальное видение», созданную отцом последнего, бывшим премьер-министром Турции Неджметтином Эрбаканом. Изучая историю самого движения, основания YRP, идеологические принципы и путь партии посредством медиа-мониторинга и использования сравнительно-исторического метода, мы стремимся очертить, каким образом YRP позиционирует себя как партию-преемницу политического и идеологического наследия Н. Эрбакана. В статье рассматриваются стратегии партии, в том числе, использование националистической и исламской риторики, антизападной, антиеврейской и антиармянской риторики, а также результаты выборов и роль партии в современном политическом ландшафте Турции.
Keywords: Արևելագիտություն