«Տեղեկատվական պատերազմ» հասկացության հարցի շուրջ - Սիսոյան, Աննա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել «տեղեկատվական պատերազմ» հասկացությունը և դրա բաղադրիչները՝ առանձին ուսումնասիրության առարկա դարձնելով տեղեկատվական պատերազմ, տեղեկատվական օպերացիա, տեղեկատվական դիմակայություն և տեղեկատվական գրոհ հասկացությունները, ինչպես նաև բացահայտել վերոնշյալ բաղադրիչների բովանդակային և իմաստային առնչությունները։ Նպատակին հասնելու համար հոդվածի շրջանակներում առաջադրվել են հետևյալ հետազոտական խնդիրները՝ ուսումնասիրել արևմտյան և ռուսական աղբյուրներում նշված հասկացությունների շուրջ մոտեցումները, սահմանումները, կատարել համեմատություն և վեր հանել տեղեկատվական պատերազմի բաղադրիչների արդյունավետ կիրառման նախապայմանները։ Հետազոտության ընթացքում կիրառվել են նկարագրական, համեմատական և կոնտենտ վերլուծության մեթոդները։ Հոդվածում որպես աղբյուր օգտագործվել են ինչպես մի շարք ռազմավարական փաստաթղթերում տեղ գտած, այնպես էլ ոլորտի հայտնի տեսաբանների և մասնագետների կողմից առաջ քաշված ձևակերպումներ ու մոտեցումներ։ The purpose of the article is to study the concept of "Information Warfare" and its components. In particular, the concepts of information warfare, information operation, information confrontation and information attack are separately discussed, the substantive and semantic relations of above-mentioned components are revealed. n order to achieve the goal, we set ourselves the following tasks: to study the approaches and definitions of the concepts mentioned in Western and Russian sources, to make a comparison and to highlight the prerequisites for the effective use of the components of information warfare. Цель статьи ̶ исследование понятия «Информационная война» и ее компонентов. В частности, отдельно рассматриваются понятия информационной войны, информационной операции, информационного противоборства и информационной атаки, раскрываются содержательные и смысловые связи названных компонентов. Для достижения цели мы поставили перед собой следующие задачи: изучить подходы и определения понятий, упомянутых в западных и российских источниках, провести сравнение и выделить предпосылки эффективного использования компонентов информационной войны.
Keywords: Պատմություն