The Dynamics Of Development Of RA-Georgian Political Relations In The Post-Soviet Period - Ghazaryan, Karen (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Georgia has transit strategic importance for Armenia. The purpose of this article is to present the development of RA-Georgia relations, the impact of changes in political leaders, and geopolitical developments in both countries in the post-Soviet period. The following objectives were set in the given research: 1. to study RA-Georgia relations and their changes, basic and main documents, 2. to analyze the influence of political leaders and geopolitical developments of the two countries on bilateral relations, 3. to present the role of regional and extraterritorial actors, balancing policy and influence in regional developments. The systematic methods of historical-comparative, event, and content analysis were used in the research. The research resulted in the following conclusions: 1. Based on the historical and geopolitical circumstances of the two countries, they have always emphasized the neighborly relations between the two countries and their development. 2. The character of relations can be considered strategic and friendly. Georgia can have a positive influence on the RA-Azerbaijan and RA-Turkey dialogue. RA can be an important bridge in Iran-Georgia relations. 3. Georgia-Azerbaijan-Turkey strategic cooperation can become a big threat for Armenia. Грузия имеет важное транзитное стратегическое значение для Армении. Цель данной статьи – представить развитие отношений РА-Грузия, влияние смены политических лидеров и геополитических событий на обе страны в постсоветский период. В ходе научной работы перед нами были поставлены следующие цели: 1. изучить отношения РА-Грузия и их изменения, основные и базовые документы, 2. проанализировать влияние политических лидеров и геополитических событий двух стран на двусторонние отношения; 3. представить роль региональных и экстерриториальных игроков, политику балансирования и влияния на региональные события. В ходе исследования мы использовали системные методы историко-сравнительного, событийного и контент-анализа. В результате исследования мы сделали следующие выводы: 1. исходя из исторических и геополитических обстоятельств, всегда подчеркивались добрососедские отношения между двумя странами и их развитие; 2. характер их отношений можно считать стратегическим и дружеским. Грузия может оказать положительное влияние на диалог РА-Азербайджан и РА-Турция, РА может стать важным мостом в отношениях Ирана ̶ Грузия; 3. стратегическое сотрудничество Грузии-Азербайджана-Турции может стать большой угрозой для Армении. Վրաստանը Հայաստանի համար ունի տարանցիկ ռազմավարական նշանակություն։ Սույն հոդվածի նպատակն է ներկայացնել Հայաստան-Վրաստան հարաբերությունների զարգացումը, քաղաքական ղեկավարների փոփոխությունների և աշխարհաքաղաքական զարգացումների ազդեցությունը երկու երկրների վրա հետխորհրդային ժամանակահատվածում։ Գիտական աշխատանքի ընթացքում մեր առջև դրվել են հետևյալ նպատակները. 1. ուսումնասիրել Հայաստան-Վրաստան հարաբերությունները և դրանց փոփոխությունները, հիմնային ու հիմնական փաստաթղթերը, 2. վերլուծել երկու երկրների քաղաքական ղեկավարների և աշխարհաքաղաքական զարգացումների ազդեցությունը երկկողմ հարաբերությունների վրա, 3. ներկայացնել տարածաշրջանային և արտատարածաշանային դերակատարների դերը, բալանսավորման քաղաքականությունը և ազդեցությունը ռեգիոնալ զարգացումներում։ Գիտական աշխատանքը շարադրելիս օգտվել ենք պատմահամեմատական, իրադարձային և բովանդակային վերլուծությունների համակարգային մեթոդներից։ Ուսումնասիրության ընթացքում արել ենք հետևյալ եզրահանգումները. 1. Երկու երկրների պատմական և աշխարհաքաղաքական հանգամանքներից ելնելով՝ մշտապես կարևորել են երկու երկրների միջև բարիդրացիական հարաբերությունները և դրանց զարգացումը։ 2. Հարաբերությունների բնույթը կարելի է համարել ռազմավարական և բարեկամական։ 3. Վրաստանը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ Հայաստան-Ադրբեջան և Հայաստան-Թուրքիա երկխոսության համար, իսկ ՀՀ-ն կարող է կարևոր կամուրջ լինել Իրան-Վրաստան հարաբերություններում։ 4. Վրաստան-Ադրբեջան-Թուրքիա ռազմավարական համագործակցությունը կարող է մեծ սպառնալիք դառնալ ՀՀ-ի համար։
Keywords: History; International relationships