Էլեկտրոնային կառավարման հասունության մոդելը թվային փոխակերպման օրակարգի համատեքստում - Հարությունյան, Ժաննա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Սույն աշխատանքի նպատակն է ստեղծել էլեկտրոնային կառավարման հասունության տեսական մոդել որպես թվային փոխակերպան հիմնական օպերացիոնալ շրջանակ` գնահատելու Հայաստանում տեղի ունեցող քաղաքական գործընթացները՝ կապված էլեկտրոնային կառավարմանն անցման հետ։ Ըստ այդմ, սույն աշխատանքի շրջանակում քայլերի հաջորդականությամբ ներկայացվել են էլեկտրոնային կառավարման և կառավարման թվայնացման սկզբունքային տարբերակիչները և փոխկապակցվածությունը, վերլուծության ենթարկվել էլեկտրոնային կառավարման հասունության տարբեր մոդելներ, մեկնաբանվել էլեկտրոնային կառավարման հասունության չափման մակարդակները, վերջապես օպերացիոնալ վերլուծության ենթարկվել առաջարկվող հասունության մոդելը։ Սույն հոդվածում առաջարկվող տեսական մոդելի օպերացիոնալացումը կատարվել է յոթ կառուցվածքային բլոկերով՝ առաջնորդություն, ֆինանսներ, ենթակառուցվածքներ և տեխնոլոգիաներ, ծառայությունների մատուցում, մեծ տվյալների կառավարում և անվտանգություն, մարդուժի գնահատում, թվային օրակարգի տեղեկատվական համակարգեր։ Սույն տեսական մոդելը մշակվել է գիտական գրականության վերանայման, փաստաթղթերի վերլուծության և համեմատական գնահատման մեթոդներով։ This paper aims to develop a theoretical model of e-governance maturity as a core operational framework for digital transformation, in order to evaluate the policy processes occurring in Armenia during the transition to e-governance. Accordingly, the study outlines the key distinctions and interconnections between e-governance and the digitalization of governance in a step-by-step manner, analyzes various e-governance maturity models, interprets the levels of e-governance maturity assessment, and concludes with an operational analysis of the proposed maturity model. The proposed model is structured around seven key components: leadership, finance, infrastructure and technology, service delivery, big data management and security, human resources assessment, and digital agenda information systems. . The development of this theoretical model employed scientific literature reviews, document analysis, and comparative evaluations. Целью данного исследования является выявление фундаментальных различий и взаимосвязей между электронным управлением и цифровизацией правительства. В исследовании последовательно анализируются различные модели зрелости электронного управления для разработки теоретической основы для оценки политических процессов в Армении, связанных с переходом к электронному управлению. Предлагаемая модель структурирована вокруг семи ключевых компонентов: лидерство, финансы, инфраструктура и технологии, предоставление услуг, управление большими данными и безопасность, оценка человеческих ресурсов и информационные системы цифровой повестки дня. При разработке данной теоретической модели использовались обзор научной литературы, анализ документов и сравнительные оценки.
Keywords: Պատմություն