Գերմանա-հայկական ընկերության գործունեությունը երկրորդ աշխարհամարտի ժամանակաշրջանում և նրա լուծարումը (1939-1956 թթ.) - Նաջարյան, Մերի; Սահակյան, Հրանուշ (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է կոնկրետ փաստական նյութերի հիման վրա լուսաբանել 1914 թ. հունիսի 16-ին Բեռլինում հիմնադրված Գերմանա-հայկական ընկերության (այսուհետև` ԳՀԸ, գերմ.` Deutsch-Armenische Gesellschaft, DAG) ծավալած հայանպաստ գործունեությունը Երկրորդ աշխարհամարտի ժամանակաշրջանում: Մասնավորապես՝ անդրադարձ է կատարվում ընկերության հայափրկիչ աշխատանքներին, ներկայացվում են Գերմանիայում հայանպաստ հասարակական կարծիքի ձևավորման և հայ-գերմանական մշակութային կապերի սերտացման ուղղությամբ նրա ձեռնարկած քայլերը: Հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ այսօր աշխարհում ընթացող բազմաթիվ գործընթացներ որոշակի աղերսներ ունեն մեր ուսումնասիրության առարկա դարձած հիմնահարցի հետ, այդ առումով հասկանալի է դառնում խնդրի լուսաբանման կարևորությունը հայկական քաղաքական և պատմական մտքի տեսակետից: Цель статьи - на основе конкретных фактических материалов представить проармянскую деятельность Немецко-армянского общества во время Второй мировой войны. В частности, обращается внимание на работу общества по спасению армян, а также представлены шаги, предпринятые им для формирования проармянского общественного мнения в Германии и укрепления армяно-немецких культурных связей. Учитывая факт, что многие процессы, происходящие сегодня в мире, имеют определенные точки соприкосновения с темой, ставшей предметом нашего исследования, в этом контексте становится понятной важность освещения проблемы с точки зрения армянской политической и исторической мысли. The purpose of the article is to highlight the pro-Armenian activities of the German-Armenian Society (hereinafter referred to as GAS, German: Deutsch-Armenische Gesellschaft, DAG) during the Second World War, based on specific factual materials. In particular, reference was made to the company's Armenian rescue activities, the steps taken by it in the direction of forming a pro-Armenian public opinion in Germany and strengthening Armenian-German cultural ties are presented. Considering that many ongoing global processes today have certain appeals with the issue that has become the subject of our study, the importance of highlighting this issue from the perspective of Armenian political and historical thought becomes clear.
Keywords: Պատմություն