Օպերատիվ-հետախուզական գործունեությունը կարգավորող նորմերի ընկալման և մեկնաբանման որոշ հիմնախնդիրներ - Հայրապետյան, Միլանա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Ներկայացվող հոդվածի նպատակն է նպաստել հոդվածում քննարկվող որոշակի հարցերի շուրջ միասնական պրակտիկա ձևավորելուն: Վերլուծվել են այնպիսի խնդիրներ, ինչպիսիք են՝ միայն օպերատիվ տվյալի հիման վրա օպերատիվ-հետախուզական գործունեության միջնորդություն ներկայացնելը, օպերատիվ-հետախուզական գործունեության արդյունքում ձեռք բերված տվյալների ոչնչացումը: Քննարկվել է նաև օպերատիվ-հետախուզական գործունեություն իրականացնելու միջնորդություն ներկայացնելու համար պատշաճ սուբյեկտի հարցը։ Ուսումնասիրությունը կատարվել է սինթեզ, ինդուկցիա, դեդուկցիա, ձևական-տրամաբանական, համեմատաիրավական մեթոդների կիրառմամբ։ Անդրադառնալով միայն օպերատիվ տվյալի հիման վրա միջնորդություն ներկայացնելուն՝ արձանագրել ենք, որ նշվածն ընդունելի չէ, սակայն պետք է հաշվի առնել նաև տվյալ փուլում գործիքակազմի սակավությունը: Անդրադառնալով միջնորդություն ներկայացնող սուբյեկտի խնդրին՝ կարծում ենք, որ ՀՀ ԱԱԾ մարզային վարչության պետն էլ կարող է համապատասխան միջնորդությամբ հանդես գալ: Օպերատիվ-հետախուզական գործունեության արդյունքում ձեռք բերված տվյալների ոչնչացման մասով կարծում ենք, որ «Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման» մասին օրենքում անհրաժեշտ է լրացում կատարել: Անդրադարձել ենք նաև «Արտաքին դիտում» օպերատիվ-հետախուզական միջոցառում իրականացնելու եղանակների վերաբերյալ առաջացող խնդրին: The purpose of the given article is to contribute to the formation of a unified practice in relation to certain issues raised in the article․ Problems such as filing a request for operational investigative activities only on the basis of operational data, destruction of data obtained as a result of operational investigative activities were analyzed․ The issue of the subject appropriate for submitting a petition for the implementation of operational investigative activities was also discussed. The research was conducted using methods of synthesis, induction, deduction, as well as formal logical, comparative legal methods․ In the article we stated that the submission of a petition only on the basis of operational data, is unacceptable, but we should also take into account the lack of tools at this stage: regarding the problem of the subject submitting the petition, we found that the head of the regional Department of the National Security Council of the Republic of Armenia can also make a corresponding petition․ Regarding the destruction of data obtained as a result of operational investigative activities, we found that an addition needs to be made to the law "On Confiscation of Property of Illegal Origin"․ We also touched upon the emerging problem related to the methods of conducting operational "investigative measures" appearance․ Цель представленного исследования ̶ способствовать формированию единой практики в отношении определенных вопросов, поднятых в статье․ Были проанализированы такие проблемы, как подача ходатайства об оперативно-розыскной деятельности только на основе оперативных данных, уничтожение данных, полученных в результате оперативно-розыскной деятельности․ Также был рассмотрен вопрос о надлежащем субъекте для представления ходатайства об осуществлении оперативно-розыскной деятельности. Исследование проводилось с использованием методов синтеза, индукции, дедукции, формально-логических, сравнительно-правовых методов․ Касаясь представления ходатайства только на основе оперативных данных, мы констатировали, что указанное неприемлемо, однако следует также учитывать нехватку инструментария на данном этапе: касаясь проблемы субъекта, подающего ходатайство, мы выяснили, что начальник областного управления СНБ РА также может выступить с соответствующим ходатайством․ В отношении уничтожения данных, полученных в результате оперативно-розыскной деятельности, мы пришли к выводу о том, что в закон «О конфискации имущества незаконного происхождения» необходимо внести дополнения․ Мы также затронули проблему, связанную с внешним наблюдением как одним из методов проведения оперативно-розыскных мероприятий․
Keywords: Իրավագիտություն