Սարդարապատի հերոսամարտի նշանակությունն ու դասերը - Մուրադյան, Լիլիթ
Սույն ուսումնասիրության մեջ ներկայացրել ենք Սարդարապատի հերոսամարտի նշանակությունը հայ ժողովրդի պատմության հետագա ընթացքի պատմական ճակատագրի վրա:Սարդարապատի հերոսամարտում հայ ժողովրդի տարած հաղթանակն արդյունք էր հայ հասարակական-քաղաքական բոլոր շերտերի համազգային միաբանության, հայ և Հայաստանում բնակվող բարեկամ ժողովուրդների եղբայրության,եկեղեցու և ժողովրդի միասնականության: Պատմական նշանակությունը՝ հայ ժողովրդի բնաջնջման թուրքական քաղաքականության վիժեցումը,հայոց պետականության վերածնունդը, հետագա տասնամյակներում տնտեսական և մշակութային աննախադեպ վերելքը և Հայաստանի երրորդ հանրապետության ծնունդը: Դասերը՝ազգային համախմբումն ու հայրենիք-սփյուռք կապերի զարգացման անհրաժեշտությունը, Արցախի անկախության պահպանումն ու ամրապնդումը, հզորացումն ու համաշխարհային տնտեսական- քաղաքական համակարգին ինտեգրվելը, համազգային գաղափարների իրագործումը: В данном исследовании представлено значение, уроки и роль Сардарапатской героической битвы. Результатом Сардарапатской битвы является победа всех слоев армянского народа, их солидарность и дружба братских народов, проживающих в Армении. Значение Сардарапатской битвы заключается в провали плана нового геноцида со стороны Турции и в провозглашении армянского государства, уроках националного единство, в сохранении армянской государственности, социально-политическом и культурном развитии Армении, укреплении связей диаспоры с Арменией и в осуществлении целей армянского народа., In 1918 the Armenion nation was about to destruct. Armenians took a brilliant victory in May heroic battle due to nationwide struggle. The reasons of the victory were: 1. Armenians unity, 2. Unity of all social classes, 3. Peopples friendship, 4. Participation of Armenian Church, 5. Active participation of women in fighting operations. The Role of Sardarapat Battle 1. The saliation of Armenian people from another genocide, 2. The proclamation of the First Republic of Armenia. The biggest lessom of Sardarapat Battle is national solidarity and independence preservation.
Keywords: Պատմություն