Հայկական եկեղեցիների դերը Սիրիայի և Լիբանանի հայ համայնքերի կյանքում - Անդրիկյան, Արման
Հոդվածում քննարկվում են տարբեր հայկական եկեղեցիների բազմակողմանի մասնակցությունը Սիրիայի և Լիբանանի հայ համայնքային կյանքի գրեթե բոլոր ոլորտներում: Փորձ է արվում հստակ վերլուծել հայկական եկեղեցիների տարբեր քրիստոնեական դավանանքների առաքելությունը վերը նշված հայ համայնքների և ամբողջ հայ ժողովրդի պատմության ամենակարևոր իրադարձությունների համատեքստում: Այսպիսով, ոչ միայն Սիրիայում և Լիբանանում տարբեր կրոնական դավանանքների հայկական եկեղեցիների ձևավորման, գոյատևման և ամրապնդման ուղին է նկատվում, այլև լուսաբանվում է իրենց ներկա կարգավիճակի և արդի իրողությունների առանձնահատկությունները: В статье рассматривается многостороннее участие различных армянских церквей практически во всех аспектах жизни армянских общин в Сирии и Ливане. Представлена попытка анализа миссии армянских церквей разных христианских конфессий в контексте наиболее важных событий в истории вышеупомянутых армянских общин и армянского народа в целом. Таким образом, не только прослеживается путь становления, выживания и укрепления армянских церквей различных религиозных конфессий в Сирии и Ливане, но также сделана попытка охватить ключевые атрибуты их нынешнего статуса и особенности современных реалий. The article dwells on the multifaceted involvement of different Armenian Churches in almost every single aspect of life in the Armenian communities in Syria and Lebanon. The perspective offered views the fundamental partaking missions of Armenian Churches of different Christian denomination within the contexts of absolutely crucial events in the history of the above-mentioned Armenian communities and Armenian people in general. The paper not only traces back the history of accomplishment or survival of the Armenian Churches of different religious denominations in Syria and Lebanon but also it tries to cover the key attributes of their current status and actuality.
Keywords: Պատմություն