Նիկողայոս Մառի և Գարեգին Հովսեփյանի նամակագրությունը - Հարությունյան, Լիլյա
Նշանավոր հայագետ Նիկողայոս Մառը մտերիմ հարաբերություններ է ունեցել իր ժամանակի հայտնի հայ պատմաբանների, գրողների, գրականագետների ու ճարտարապետների հետ: Այդ հարաբերություններն ամենից առաջ արտահայտվել են նամակագրությամբ: Մառն իր նամակները գրում էր աշխարհաբար, թեև գրաբարին տիրապետում էր ավելի կատարյալ: Նրա աշխարհաբար լեզուն ունի որոշ առանձնահատկություններ: Շատ դեպքերում հայերեն «ը» որոշիչ հոդի փոխարեն «դ» է գրում: Նամակներում շատ են հապավված բառերն ու բաց թողնված տառերը: Ն. Մառի և Գ. Հովսեփյանի նամակագրությունը պարզում է երկու հայագետների հետաքրքրության շրջանակը և նրանց միահամուռ մղումը հայագիտությունը առաջ տանելու պատվավոր գործում: Знаменитый арменовед Николай Марр поддерживал близкие отношения со знаменитыми армянскими историками, писателями, литературоведами и архитекторами своего времени. Эти отношения в первую очередь отражались в корреспонденции. Марр свои письма писал на современном армянском языке, хотя древнеармянским он владел более совершенно. Его современный армянский язык имеет некоторые особенности. Во многих случаях вместо армянского определённого артикля «ը» , он пишет «դ» . В письмах много аббревиатур и пропущенных букв. Корреспонденция Н. Марра и Г. Овсепяна выявляет круг интересов двух арменоведов и их общие стремления в благородном деле продвижения арменоведения. The well-known armenologist Nikolai Marr maintained close relations with famous Armenian historians, writers, literary critics and architects of his time. These relationships were first of all reflected in their correspondence. Marr wrote his letters in Modern Armenian, although he mastered much better the Old Armenian language. His modern Armenian has some peculiarities. In many cases, instead of the Armenian definite article “ը”, he wrote “դ”. The letters contain a lot of abbreviations and have missing letters. The correspondence of N. Marr and G. Hovsepian reveals the circle of interests of the two armenologists and their common aspirations in the noble cause of promoting armenology.
Keywords: Գրականագիտություն