Եպիսկոպոս Թովմա Վանանդեցին և նրա հրատարակությունները - Սիմոնյան, Արփինե
Հոդվածն անդրադառնում է ԺԷ-ԺԸ դդ. Արևմտյան Եվրոպայի հայկական տպարաններից ամենանանշանավորներից մեկին՝ Հոլանդիայի մայրաքաղաք Ամստերդամ քաղաքի հայ տպարանի գործունեությանը: Այդտեղ գրքերի տպագրությունն սկսվելով 1660 թվականից, առժամանակյա դադարից հետո շարունակվում է մինչև 1716 թ., ամբողջ 57 տարի, ապա դադարեց ընդմիշտ: Ամստերդամի հայկական տպարանի պատմության մեջ նշանակալի դեր է խաղացել Վանանդեցիների տպարանը, որի հիմնադիրը հայ տպագրության պատմության նշանավոր դեմքերից մեկը, Գողթն գավառի Սբ. Խաչ վանքի եպիսկոպոս՝ Թովմա Վանանդեցին Նուրիջանյանն է: 1695-1700թթ. ընթացքում Թովմա Վանանդեցին հրատարակում է 14 գրիք, որոնք աչքի են ընկնում իրենց հարուստ գեղարվեստական հարդարանքով: В статье упоминается деятельность одного из самых известных Армянских издательств, расположенных в Западной Европе, в столице Голландии, Амстердаме. Здесь публикация книг, начиная с 1660 года, до временной паузы снова продалжалось до 1716 года, всего на 57 лет. В истории амстердамской печатни издательской работой выделяется церкви епископоса Святого Креста провинции Гохт Товма Ванандеци Нуричяна. В 1695 году Товма Ванандеци назначется руководителем амстердамского издательства. За десяти лет 1695-1705 гг. Товма Ванандеци издает 14 книг. Эти книги отличались своими гравированными изображениями, которые выделяются тематическими гравированными изображениями и иллюстрированием. The article refers to the activity of one of the most famous Armenian publishing houses located in the Western Europe, in the capital of Holland, Amsterdam. Here the publishing of books beginning from 1660, then stopped temporarily and soon continued till 1716, for almost 57 years and then finished for ever. In the history of the Amsterdam’s publishing house. Tovma Vanandetsi Nurijanyan, the bishop of the Saint Khach monestry of the Gokhten region is famous for his publisher’s activities. In 1695 Tovma Vanandetsi took charge of the management of the Amsterdams publishing house. During approxmately ten years (1695-1705) Tovma Vanandetsi published 14 books.
Keywords: Գրականագիտություն