Сказка А. М. Ремизова «Саркси-шун»: волки и псы святых полководцев - Саакян, Эгине
Հոդվածում փորձ է արված բացահայտելու Սուրբ Սարգսի մասին հեքիաթ-ավանդությունում շան կերպարի առաջացման պատճառները: Դիտարկվում են սրբի անվան հետ կապվող կրոնական ավանդույթներն ու սովորույթները, որոնք նկարագրվել են «Սարգսի շուն» հեքիաթում: Ուսումնասիրվում են նաև սլավոնական մշակույթում Սարգսի համարժեքը հանդիսացող սրբերի մասին պահպանված առասպել-հեքիաթները՝ այդ թվում Ա. Ռեմիզովի մշակմամբ: В статье сделана попытка выявления причин возникновения образа собаки в сказке-легенде о Святом Саркисе. Рассматриваются традиции и обычаи связанные с святым, которые описываются в сказке «Саркси-шун», а также сохранившиеся предания-сказки об аналогах Саркиса в славянской культуре – в том числе в авторской обработке А. М. Ремизова. An attempt has been made in this article to reveal the reasons for the appearance of the dog’s character in the legend-tale about St. Sargis. The article examines the religious customs and traditions connected with the Saint’s name which were described in the fairy-tale «Sargsi shun» (Sargis’s dog), as well as the legend-tales about the counterparts of St. Sargis preserved in the Slavic culture including the ones rewritten by А. Remizov.
Keywords: Литературоведение