Վարազդատ Արշակունին և հայոց պետականության ամրապնդման վերջին փորձը - Ներսիսյան, Արշակ
Պապ թագավորի սպանությունը կազմակերպելուց հետո Հռոմի Վաղես կայսրը Մեծ Հայքի թագավոր է նշանակում Վարազդատ Արշակունուն: Վերջինս գալով Հայաստան ոչ թե դառնում է Հռոմի վասալը, այլ շարունակում է անկախ պետականության ամրապնդման Պապի քաղաքականությունը, որին ամեն կերպ դիմադրում է Մուշեղ Մամիկոնյանը: Վարազդատի կողմից վերջինիս սպանութունը չի փրկում կացությունը: Հռոմի իրավիճակը բարդանում է, որն ստիպում է Շապուհին իր ազդեցության տակ գցել Մեծ Հայքը: Մանվել Մամիկոնյանը պայքարի է դուրս գալիս Վարազդատի դեմ, հաղթում է նրան և դառնում Հայաստանի փաստացի ղեկավարը՝ ընդունելով Պարսկաստանի գերիշխանությունը: Փաստորեն Մեծ Հայքի թագավորության ամրապնդման Վարազդատի ջանքերը սպասված արդյունքը չեն տալից: After the assassination of King Pap, the Roman emperor Vaghes appointed Varazdat Arshakuni as the king of Great Armenia. The latest didn't become the vassal of Rome but continued king Papa's political affairs of the strengthening independent Armenian kingdom which was resisted in every way by Mushegh Mamikonian. The assassination of Mushegh Mamikonian didn't save the situation. The situation in Rome was getting worse and worse, forcing Shapuh to get influence in Great Armenia. After that, Manvel Mamikonian fighted against Varazdat, defeated him and became actual Leader in Armenia, acknowledging Persian dominance. In fact, Varazdat's efforts to strengthen the kingdom of Great Armenia did not produce the expected results. После убийства короля Папа римский император Вагес назначил Вараздата Аршакуни королем Великой Армении. Последний не стал вассалом Рима, а продолжил политические дела царя Папы по укреплению независимого армянского королевства, которому Мушег Мамиконян всячески сопротивлялся. Убийство Мушега Мамиконяна не спасло ситуацию. Ситуация в Риме становилась все хуже и хуже, заставляя Шапуха получить влияние в Великой Армении. После этого Манвел Мамиконян боролся против Вараздата, победил его и стал фактическим лидером в Армении, признав персидское господство. Фактически, усилия Вараздата по укреплению королевства Великой Армении не дали ожидаемых результатов.
Keywords: Պատմություն