Մխիթար Գոշի «Թուղթ առ վրացիսն» գրությունը որպես այլադավանության դեմ պայքարի գաղափարական հիմնավորման ելակետ - Խաչատրյան, Գրիգոր Աբեղա
Հոդվածը նվիված է Մխիթար Գոշի վրացիներին ուղղված մի գրության քննական վերլուծությանը («Թուղթ առ վրացիսն»): Այդ գրության մեջ Մխիթար Գոշը փաստորեն մշակել է այլադավանության մասին բոլորովին նոր մոտեցում: Համաձայն այդ մոտեցման Քրիստոնեական հավատին հետևող բոլոր ժողովուրդների հավատի ծիսակատարությունները չպետք է հիմք հանդիսանան նրանց այլադավան կամ աղանդավոր համարելու: Դրանով նա քրիստոնյա ազգերին և մասնավորապես հայերին ու վրացիներին կոչ է անում դավանական հանդուրժողականության, որը հիմք կհանդիսանա պայքարելու հակաքրիստոնեական աղանդների դեմ: Статья посвящена анализу одного из произведений Мхитара Гоша, адресованного грузинам («Тухт Ар Врацисн»). В этом письме Мхитар Гош фактически разработал совершенно новый подход к гетеродоксии. Согласно этому ритуалу веры, все христианские народы должны рассматриваться как неортодоксальные или сектантские. Этим он призывает всех христианских народов и особенно армян и грузин к теологической терпимости. Статья посвящена анализу одного из произведений Мхитара Гоша, адресованного грузинам («Тухт Ар Врацисн»). В этом письме Мхитар Гош фактически разработал совершенно новый подход к гетеродоксии. Согласно этому ритуалу веры, все христианские народы должны рассматриваться как неортодоксальные или сектантские. Этим он призывает всех христианских народов и особенно армян и грузин к теологической терпимости.
Keywords: Գրականագիտություն